Aşı ve serum arasındaki fark nedir ve faydaları nelerdir

Konumuza geçmeden bir uyarıda bulunmak istiyorum hasta olmadan aşılarınızı zamanında yaptırınız aşı hasta olmadan alacağımız en iyi tedbirlerden birtanesidir. Biri koruyucudur biri de tedavi edicidir yani hasta olmadan önce aldığımız tedbir koruyucu olan aşıdır. Hasta olduğumuz da bizi tedavi edici olanda serumdur neyse konumuzu okuyalım.

Aşı ve serum arasındaki fark nedir

Aşı hastalıklardan korunmak için yapılır örnek verecek olursak grip, kuduz, tetenoz gibi hastalıklara karşı ve mikroplara karşı korunmak için aşı oluruz okul yıllarında ve askere gidenler bilir hastalıklara karşı aşı yapılmaktadır.
Aşı ve serum arasındaki fark nedir ve faydaları nelerdir
Aşı aktif bağışıklık sağlar, hastalıktan önce verilir, koruyucudur, bağışıklık süresi uzundur, laboratuarlarda hazırlanır, Aşı zayıflatılmış mikrop yada toksini vücuda verilir.

Serumlar hayvanların kanından yapılmaktadır bunu pek çoğumuz bilmez. Serum tedavi amacı ile kullanılır örnek verecek olursak çok halsiz ve yeterince beslenemeyen kişi hastaneye gittiği zaman serum takarlar serum sayesinde beslenmiş olur ve hasta kısa zamanda kendine gelir.
Serum pasif bağışıklık sağlar, hastalık sırasında verilir, tedavi edicidir, bağışıklık süresi kısadır, hazır antikor vücuda verilir, hayvan kanında aşı ile hazırlanır. Serumlar ile kazanılan bağışıklık uzun sürmediği için bu Serumlar daha ziyade hastalıkların tedavisinde kullanılır.

Karşılaştırma yapalım;
Aşı aktif bağışıklık sağlar serum pasif bağışıklık sağlar
Aşı hastalıktan önce verilir serum hastalık sırasında verilir
Aşı koruyucudur serum tedavi edicidir
Aşı bağışıklık süresi uzundur serum bağışıklık süresi kısadır
Aşı zayıflatılmış mikrop yada toksini vücuda verilir serum hazır antikor vücuda verilir.
Aşı laboratuarlarda hazırlanır serum hayvan kanında aşı ile hazırlanır.

Kısaca faydaları

Aşı ve serum arasındaki fark böyle faydaları ise aşı hasta olmadan aldığımız önlemdir serum ise hastalandığımız zaman damardan aldığımız tedavi yöntemidir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar