PROSTAT NEDEN OLUR? NASIL ANLAŞILIR? BELİRTİLERİ NELERDİR?

Prostadı erkek hastalığı olarak tanımlamak gerekir çünkü erkeklerde ortaya çıkan hastalıktır. Öncelikle prostat nedir? kısaca açıklayalım; Yaklaşık ağırlığı 20 gr, kestane şeklinde, idrar torbasının çıkış kısmında bulunmakta ve üriner ve erkek üreme sisteminin önemli organına denmektedir. Prostat erkeklerde bulunan bir organdır kadınların prostat hastalığına yakalanma riski yoktur.

Toplumda prostat başlangıcı kavramı aslında yanlış bir kavramdır çünkü tıbbı olarak bu kavram kullanılmamaktadır.
PROSTAT NEDEN OLUR? NASIL ANLAŞILIR? BELİRTİLERİ NELERDİR?
30-50 yaş ve üzeri erkeklerde prostat büyümesi görülür. BPH olarak adlandırılan prostat büyümesi iyi huylu kanser olmayan prostatın yavaş yavaş büyümesi sonrası idrar yolunda tıkanıklık oluşturması idrar yapmada zorlanma ve idrarı tam yapamama gibi belirtiler zamanla artar.

Prostat neden olur?

Evet bu sorumuza cevap olarak kesin bir tanı bulamadım yaptığım araştırmalar ssonucu prostatın nedenleri arasında kesin bir tanı olmadığı gibi yüksek risk taşıyan kişilerin yaşlılar olduğunu söyleyebiliriz. Yapılan araştırmalar sonucu prostat nedenleri arasında 50 yaş üzeri, kalıtsal, ailede var ise aileden gelme gibi nedenler sayılabilir. Fakat en büyük neden yaşlılık olrak gözükmektedir.

Çevresel faktörler, aşırı yağlı yiyecek tüketimi, ayakta idrar yapma gibi nedenlerde prostata sebep olabilir. Kesin nedeni bilinmemese bile bazı araştırmalarda bu sonuçlar ortaya çıkmıştır.

Prostat nasıl anlaşılır?

Evet erkeklerde idrar yaparken anormal durumlar prostat belirtileri olabilir. İsterseniz prostat belirtileri nelerdir? kısaca özetleyelim.

İdrar akımında yavaşlama, başlamakta zorlanma, zayıf ya da kesintili, tekrar idrara çıkma, idrar dan sonra idrar akıntısı, kesik kesik damla damla idrar gelmesi, idrarı tam yapamama hissi, idrarın gelip gelmediğine emin olamama, idrar yaparken ileriye doğru yapılamaması gibi durumlar var ise şüphelene bilirsin. Ayrıca geceleri sık idrara çıkma, idrar yaparken yanma ve ağrı hissi, idrarı tutama ve kaçırma, 1 ya da 2 saatte idrara çıkma sıklığı gibi depolama ile ilgili sorunlarda prostat belirtileri arasındadır.

Kendinizde bu belirtilerden birinin olduğuna inanıyor iseniz kesinlikle doktora gidip sorunun neden kaynaklandığını ve prostat ise erken teşhis konarak tedavi olmalısınız.

Yorumlar

Popüler Yayınlar