Diyabetin Çeşitleri ve Diyabette İnsülin Tedavisi Gerektiren Durumlar Nelerdir?

Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabet, kandaki şeker oranının normalinden yüksek çıkması ve şeker içermemesi gereken idrarda şekere rastlanması durumudur. En yaygın görülen türleri tip 1 ve tip 2dir.
Diyabetin Çeşitleri ve Diyabette İnsülin Tedavisi Gerektiren Durumlar Nelerdir?
Diyabetin Çeşitleri

Tip 1 diyabet: Bu tür diyabet genellikle çocuklarda ortaya çıkar. Pankreasta insülin üretimi yetersiz olmasından dolayı ya da hiç olmamasından dolayı görülmektedir. Hasta insülini dışardan almak zorundadır.

Tip 2 diyabet: Kan şekerini düzenleyen, insülin hormonuna karşı hücrelerin duyarsızlaşması sonucu ortaya çıkar.

Gestasyonel diyabet: gebelik sırasında ortaya çıkar.

Diyabetin Tanısı

Diyabetin tanısı, açlık kan şekerinin ölçülmesi ve şeker yükleme testiyle konur.

Diyabetin Belirtileri Nelerdir?

Hasta her zamankinden fazla yemek yer ve buna rağmen kendisini tok hissetmez.  Ağzında süreklikuruluk hisseder ve bu yüzden aşırı su içme isteği olur. Hasta normalden fazla idrara çıkar. Sürekli yorgunluk hissi, bulanık görme şikayetleri vardır.  Hastanın cildi kurur ve kaşınır, vücudundaki yaralar normalden daha geç sürede iyileşir.  Hastanın ayaklarında uyuşma ve karıncalanma şikayeti görülür. Ağızda koku oluşumu gibi belirtileri vardır.

Diyabete Neler Sebep Olur?

Diyabette kalıtım ve çevresel faktörler birlikte etkilidir. Tip 1 diyabetin nedenleri arasında kalıtsal nedenler, vücudun kendini iyi savunamaması ve pankreasa zarar veren virüsler sayılabilir. Tip 2 diyabetin nedenleri ise stres,  genetik faktörler,  aşırı kilo (obezite), doğumlarda bebeğin normalden daha fazla kilolu olması, hastanın hareketsiz bir yaşam sürmesidir.

Diyabetin Tedavi Yöntemleri

Tip 1 diyabette, insülin tedavisi uygulanmalıdır ve hasta diyetisyenin kontrolünde olacak şekilde beslenme programına uyması gerekir.

TİP 2 diyabette, hücreler  insülin hormonuna karşı duyarsız olduğu için insülin hormonunun salınımını arttırmaya ve insülin hormonuna duyarlılığı arttırmak için ilaç tedavisi uygulanması gerekir.  Diyabet hastaları kontrollerini aksatmazlarsa ve tedaviye uydukları sürece sağlıklı bir yaşam süreceklerdir.

Diyabette İnsülin Tedavisi Gerektiren Durumlar Nelerdir?

Hasta diyetisyenin verdiği beslenme şekline uyuyor, egzersizlerini düzenli şekilde yapıyor ve ilaçlarını aksatmıyor olmasına rağmen hastanın kan şekeri yüksekse,

•    Hastanın ameliyat olması gerekiyorsa,

•    Gebelik döneminde diyabet tanısı konulmuşsa,

•    Hamilelikte dikkat edilmesine rağmen kan şekeri kontrol edilemiyorsa,

Ayak yarası olan hastalarda insülin tedavisi başlanması gerekmektedir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar