ARPACIK NEDEN OLUR? KAÇ GÜNDE GEÇER?

Arpacık, kirpik köklerinde meydana gelen iltihaplanmadan dolayı göz kapağında kızarıklık, şişlik, ağrı ve kaşıntı belirtileri ile kendini göstermektedir. Gözde arpacık, bir çeşit enfeksiyondur. Şişliğin içerisinde irin dolu bir apse bulunan ağrılı bir süreçtir.
ARPACIK NEDEN OLUR? KAÇ GÜNDE GEÇER?

Gözde Arpacık Neden Oluşur?

İnsan vücudu yeterli miktarda vitamin ve mineral almadığı takdir de bağışıklık sisteminin zayıfladığı görülmektedir. Bu sebeple vücut bakterilere karşı savunmasız kaldığından dolayı gözde arpacık çıkma ihtimali artmaktadır. Özellikle kandaki yağ oranı yüksek olan kişiler de göz kapaklarında oluşan yağ bezelerinin tıkanmasından dolayı bu kişiler de gözde arpacık daha fazla görülmektedir.
Gözde arpacık nedenlerinin başında stafilokok bakterisi gelmektedir. Bu bakteri genellikle burunda bulunmaktadır. Ancak göze ulaşma ihtimali yüksektir.

Burnunu silip, göze ya da göz çevresine dokunan bir kişi bu bakteriyi kolaylıkla gözüne bulaştırmış olmaktadır. Bayanların yaptığı ağır göz makyajı, ortak kullanılan makyaj malzemeleri ya da makyajın yatmadan önce iyice temizlenmemesi gözde arpacık çıkmasına neden olur. Kronik Blefarit hastalığı olan kişiler de gözde arpacık sık görülen bir durumdur. Bunun nedeni göz kapağı bezlerinin bakteriler nedeniyle devamlı tıkanmasıdır. Stres, birçok hastalığa sebep olduğu gibi gözde arpacık çıkmasına da neden olmaktadır. Aşırı yağlı yiyecek tüketimi gözde arpacık oluşması sebeplerinden biridir.

Gözde Arpacık Nasıl Geçer?

•    Sıcak çay poşeti ılıdıktan sonra arpacığın olduğu göz kapağının üzerinde bir süre bekletilir. Bu işlemi günde iki defa tekrarlayarak, şişliğin inmesi ve ağrının giderilmesini sağlamış olursunuz.

•    Anti-bakteriyel özelliği bulunan sarımsak, gözde bulunan arpacığın tedavisinde etkili olmaktadır. Bir kaç damla sarımsak suyu arpacığın üzerine sürülür ve kuruması beklenir. Daha sonra ılık su ile yıkanır. Ancak göze temas edilmemesine dikkat edilmelidir.

•    İyi demlenmiş olan papatya çayını ılıdıktan sonra gözünüze pamuk yardımı ile uygulayın.

•    Patatesin içeriğin de bulunan çeşitli mineraller ve nişasta arpacığın iyileşmesini sağlayacaktır.

•    Birçok faydası bulunan aloe vera bitkisi, arpacık tedavisinde etkili olmaktadır. Bu bitkinin yaprağından yapılan hamur dikkatli bir şekilde arpacığın üzerine yerleştirilir ve katı hale gelinceye kadar bekletilir. Düzenli olarak yapıldığı takdir de kısa sürede arpacık geçmektedir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar