Mide Yanması Nasıl Geçer

Mide yanması neden olur?,Mide yanmasına ne iyi gelir?

Mide yanmasının bir kaç sebebi vardır ya yediğiniz gıdalar dan dolayı mide yanması olur.Reflu,mide ülseri ve gastroloji gibi hastalıklarda da mide yanması olur.Mideniz devamlı yanıyorsa mutlaka zaman geçirmeden uzman bir doktora başvurup kesinlikle muayene olmalısınız.Mideniz eğer ara sıra yanıyorsa bu yediğiniz yiyecekler,içecekler yani tükettiğiniz bazı gıdalardan dolayı da olabilir.

Öneriler ve tavsiyeler

Sık ve küçük öğünler halinde yiyin.
Mide yanmanızı arttıran hareketler ve pozisyonlardan kaçının (ani öne eğilmeler, yemekten hemen sonra yatmak, uzanmak vb.)
Özellikle yemekten hemen sonra uzanmak yerine arkanızı küçük bir minderle destekleyerek oturun
Mide yanmanız,davranış ve diyet değişikliklerine rağmen düzelmez ve ya artarsa hekiminize danışarak antiasit alın.
Yağlı ve baharatlı gıdalardan, kızartmalardan, fazla miktarda çay, kahve ve çikolatadan uzak durun.
Yemekten sonra hafif yürüyüşler sorununuza iyi gelebilir.
Büyüklerimiz midede yanma hissi duydukları zaman hemen bir lokma ekmek içi çiğnermiş. Özellikle yemeklerden önce meydana gelen mide yanmalarında, ekmek içinin değil ama ağıza bir şey atmanın doğru bir yöntem olduğunu belirten günümüz doktorları da, az fakat sık yemeyi tavsiye ediyor.
Mide ağrılarınıza ve mide yanmanıza son verecek sağlıklı ve dost besinlerle beslenerek de, hem yemek yemenin keyfini çıkartabilirsiniz, hem de yemek sonralarının azaba dönüşmesini önleyebilirsiniz.

Mide yanmasına iyi gelen besinler

Lahanayı çiğ tüketmeyi tercih edin. İnce şeritler halinde doğrayıp salata yapın. Meyve presinde lahananın suyunu sıkıp aynı miktarda elma suyu ile karıştırın ve için. Lahana, ülser ve gastrit ilacı olarak biliniyor. Dörtte bir lahanayı yıkayıp kalın şeritler halinde doğrayın. 1 kerevizi soyup doğrayın. 1 havucu temizleyip dilimleyin. Lahana, kereviz ve havucu katı meyve presinde sıkıp sabah akşam suyunu için.

Haşlanmış karnabahar, mideyi asit saldırılarından koruyarak tüm sıkıntıları giderebilir. Karnabaharda bulunan “gefarnato” maddesi ülser ilacının ham maddesi olarak kullanılıyor.

Fasulye, bezelye ve mercimekte bulunan “bioflavionid” maddesi, koruma faktörünü artırıyor.

Salatalarda elma sirkesini kullanın.
Tatlı yerine hurma tüketin:
Doğal bir şeker olduğu için yemeklerden sonra tatlı yerine tüketilebilir.

Ispanağı buharda pişirin ya da haşlayarak tüketin. Taze yapraklarını salata olarak yiyin.

Midenin salgıladığı aşırı asidi kurutarak yanma hissini gideriyor.

Mide asidinin büyük bir bölümünü etkisiz hale getiriyor.

Güçlü bir mide koruyucusu. Yapılan son araştırmalara göre midedeki aşırı asitlenmeyi azaltıyor.

Mideyi seven meyvelerin başında geliyor. Ara öğünlerde birer muz yemek, midedeki yanma hissini ortadan kaldırabilir. Muz, mide enzimleri ve hücrelerinin üretimini de artırıyor.

Çiğ patates suyu mide yanmasının doğal ilacıdır. Patatesi soyup katı meyve presinde suyunu sıkın. Biraz su, havuç suyu ya da kereviz suyu ile karıştırıp için.

Çiğ olarak kullanıldığında besinlerin midede kalma süresini azaltıyor ve yağların sindirimi için safra salgısını artırıyor.
Sigara ve alkolden uzak durun:
Bunlar midedeki yanma hissini artırır.

Hazmı kolay olmayan kızartmaları ve ağır yiyecekleri sofranızdan uzaklaştırın. Ağır yağlı, fazla kremalı ya da soslu besinleri yemeyin.

Gereksiz yere kullanılan her ilaç mideye zarar veriyor.

Uykudan hemen önce, ağır gıdalar yenmemeli.

Acılı,ekşili ve baharatlı gıda ve turşulardan çok tüketmeyin.

Yorumlar

Popüler Yayınlar