Deniz Patlıcanı (Deniz Hıyarı) Nedir, Özellikleri Nedir?

Denizlerde sığ yerlerde yaşayan ve toplanması yasak olan derisidikenliler ailesinden olan omurgasız bir canlı türüdür. Uzak doğunun mutfağının vazgeçilmez yiyeceği olan deniz patlıcanı yada deniz hıyarı denir. Vücutları ağızla anüsten geçen ekseniyle uzamış olan deniz patlıcanın ağzı ve anüsü iki uca yerleşmiştir.
Deniz Patlıcanı (Deniz Hıyarı) Nedir, Özellikleri Nedir?
Diğer derisidikenlilerden ayıran özelliği kutuplar yönünden geçen ekseni ile uzamasıdır. Bu uzama deniz patlıcanlarının yan yatmasına neden olmaktadır. Ağız çevresinde çelenk şekline benzeyen 10 veya 30 kadar duyu, dokunma ve av yakalamaya dokunaçları vardır. 900’ e kadar türü olan deniz patlıcanların genelde 3 veya 27 cm boyuna kadar uzar ama 60 cm boyunda olanları da bulunmaktadır.

Solunumlarını vücut boşluğunda bulunan bir çift su akciğeri veya solunum ağacı denen organlarla yapar. Kendilerini yenileme özelliğine sahip olan deniz patlıcanların yumurtlayarak çoğalırlar. Erkek ve dişi deniz patlıcanların şekilleri birbirine çok benzer bazıları ise çift cinsiyetlidir.

Deniz patlıcanın en önemli özelliği vücutlarındaki her yerin yakalama kollajeni yapısı sayesinde kendini sıvıya dönüştürebilir. Sıvı haldeyken küçük çatlaklardan geçebilir sonrada eski haline dönüşebilir. Bazı türü kendini futbol topu kadar şişirebilir bazılar ise su püskürterek çakıl taşı gibi görülebilir.

Deniz Patlıcanı Nerelerde Kullanılır Ve Faydası Nedir? 

Deniz patlıcanı genellikle Uzak Doğu Ülkelerinde mutfaklarda yemek olarak tüketilmektedir. Kurutularak da tüketilen deniz patlıcanı çorba olarak ta çok tüketilmektedir. İnsan sağlığına çok faydalı olan bu canlı ilaç ve kozmetik alanlarda da kullanılmaktadır. Deniz patlıcanı bağışıklık sistemini güçlendirir, yorgunluğa, eklem ağrılarına ve halsizliğe iyi gelen zengin protein dolu bir deniz canlısıdır. Spor yapan kişilerin vücut geliştirmesine yardımcı olur ve diş eti rahatsızlıklarını da iyi gelir.

Deniz Patlıcanı Ne Zaman Avlanılır? 

Denizin doğal dengesi için çok önemli olan deniz patlıcanı bilinçsizce avlanılması denizdeki yaşamı olumsuz etkilemektedir. En çok Hong Kong’a gönderilen deniz patlıcanı, ABD, Namibya, Tayvan ve Vietnam gibi ülkelere toplanarak gönderilir. Deniz patlıcan türünün devamlılığı söz konusu olması için Tarım Bakanlığı tarafından belli bölgeler nadasa bırakılır ve belli bölgelerde avlanılır. Kasım ayında başlayan deniz patlıcan avı haziran ayında da bırakılır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar