Çıban nasıl geçer

Çıbanı yok etmenin ilk yolu temizliktir. Cerrahi müdahale dışında kurtulmak isteniyorsa çıbanın olduğu bölgeyi temizlemek, bulaşıcı olabildiği için önemli bir adımdır.
Sonrasında çıbanı steril bir araç ile patlatıp irini akıtarak temizleyebilirsiniz ancak ilerleyen günlerde oluşacak olan yaranın kabuklarını kaldırmak, çıbanın başka bölgelere yayılıp tekrar çıkmasını tetikleyecektir. Ancak kabuğu kalkmış bir çıban bölgesine antiseptik ilaçlar ile pansuman yapmak bu durumu önleyecektir.

Çıbanlar için uygulanan tıbbi tedavi

Bazı durumlarda çıban bir süre büyümeye devam etmekte, büyüme durduktan sonra patlamamaktadır. çiban tedaviÇok nadir bir durum olsa da böyle bir durumda çıbana kesinlikle elle veya herhangi bir cisimle birey tarafından müdahale edilmemesi gerekmektedir. Bu durumda doktora başvurulmalı ve doktorun bu irin tabakasını boşaltması istenilmelidir.

Bir insanın ardarda çıban rahatsızlığına yakalanması, bireyin şeker hastalığına sahip olduğunun veya herhangi bir tetikleyici hastalığı olduğunun kanıtı olabilmektedir. Çıban beraberinde bireyde ateş yükselmesi gibi durumlara neden olabilir. Böyle durumlarda doktora başvurulması verilmesi gereken en iyi tercih olmaktadır.

Prof. Dr. Ahmet Maranki' den Çıbana bitkisel çözümler, çıban neden olur ve nasıl iyileşir bitkisel tedavi yöntemleri

çıban nasıl

Çıbanı geçirmek için evde neler yapabiliriz

Çıbanın çıktığını fark ettiğimiz zaman ilk yapacağımız iş sıcak ıslak kompresler hazırlayarak çıbanın olgunlaşmasını hızlandırmak olucaktır. Bunun için dayanabileceğimiz kadar sıcak suya batırılmış havluları günde 3-5 kez 10 ar dakikalık süreyle çıban bölgesine kompres şeklinde uygulayabiliriz.

Çıbanı olgunlaşma aşamasına getirirsek daha sonra delerek iltihabını boşaltıp iyileşmesini sağlayabiliriz. Ama  böyle bir imkanımız yoksa, olgunlaşmamış çıbanı hiç bir şekilde patlatmamalıyız çünkü iltihabın yayılmasına sebep olabiliriz. Elimizde antibiyotikli  merhemler var ise bunları günde 2-3 kez sürerek çıban bölgesinin gerilmesini sağlayabiliriz.

Dış kulak yolu, boyun bölgesi ve yüzün üçte iki bölgesindeki çıbanları kendi kendimize tedavi etmeye çalışmamalıyız ve patlatmamalıyız. Böyle bir uygulama yaptığımız taktirde çıbanın içe doğru patlaması durumunda iltihap doku altına yayılarak buradan beyne giden damarlara süzülebilir bu durumda beyin zarlarının iltihabına ve diğer bir çok ciddi soruna yol açabilir.

Çıban için basit bitkisel tedaviler

Keten tohumunu iyice havanda dövün, içine bal karıştırın, elde etmiş olduğunuz lapayı çıbanın üstüne koyup sarın. Böylece çıbanı kurutmanızda mümkün olacaktır.

Un haline getirdiğiniz kara boynuz otu tohumlarını çıbanın üstüne koyup sarın.

Kudret narı bitkisinden elde edilen yağı günde iki defa çıbanların üstüne sürün.

Sığırın iç yağı, kuru üzüm ile karıştırılarak melhem yapılır. Hazırlanan bu karışımı çıbanın üstüne koyun, çıbandaki iltihat dışarı akacaktır.

Marul yapraklarını döverek ezin, lapa haline gelen marulları çıbanın üstüne koyun, aynı işlemi marulları haşlayarakta yapabilirsiniz.

Aynı şekilde semiz otu bitkisinide lapa yaparak çıbanın üstüne koyabilirsiniz.

Ardıç dallarını ezin ve kaynatın, kaynatmış olduğunuz suya sıcak su ekleyin ve çıbanların üzerine bir bezi ıslayarak kompres yapın.

Yorumlar

Popüler Yayınlar