Canlıların temel bileşenleri nelerdir

Arkadaşalar çevremizdeki varlıklar, canlı ve cansızlar olarak iki gruba ayrılmaktadır. Bu konumuzda sağdece bütün canlı varlıkların ortak özellikleri yer almaktadır.
Canlı olan varlıkların ortak özellikleri aslında başlıca bellidir biraz düşünüp mantığımızı çalıştırdığımız zaman her şey ortaya çıkmaktadır. Örneğin insan yemek yemezse yaşayamaz her hangi bir hayvanda yemek yemezse yaşayamaz bitkilerde yağmur yağmazsa susuzluktan kurur giderler.

Bütün canlılar hücrelerden oluşmaktadır. Bu hücreler de her canlı gibi doğar, gelişir, olgunlaşır, yaşlanır ve ölümü tadar. Aşşağıda 8 sonuç la kısaca özetlenmiştir. Her canlı hareket eder, yediğini geri boşaltım yapar yani bunun gibi bir çok örnek verilebilir yazımı fazla uzatmadan kısa ve öz olarak siz değerli okurlarıma sunuyorum.
1. Canlılar hücrelerden oluşur. Hücre bir organizmanın temelidir. Hücrede gerçekleşen olaylar canlılığın devam etmesini sağlar.

2. Canlılar beslenir. Canlıların yaşamalarını devam ettirebilmeleri için besin almak zorundadırlar. Hayvanlar besinlerini dış ortamdan alırlar. Bitkiler ise kendi besinlerini kendileri yaparlar.

3. Canlılar solunum yapar. Canlılar yapılarında bulunan besinler ile oksijenli veya oksijensiz bir şekilde besinleri yakarak enerji üretirler.

4. Canlılar sindirim ve boşaltım yapar. Canlılar yapılarına aldıkları büyük olan molekülleri küçük moleküllere çevirirler. Canlılar değişik faaliyetler sonunda organizmada oluşmakta olan artık maddeler düzgün bir iç ortam oluşturabilmek için atarlar.

5. Canlılar hareket eder. Canlılar dış ortamdan gelmekte olan uyaranlara karşı tepki göstermektedirler.

6. Canlılar büyür ve gelişir. Canlılarda olan hücre bölünmeleriyle hücrelerinin sayısı artar. Bununla beraber organizma büyür.

7. Canlılar uyarıcılara tepki gösterir (irkilir tepki verir).

8. Canlılar ürer ve ölür. Canlılar nesillerini devam ettirebilmek için ürerler. Eşeyli ve eşeysiz üreme olarak 2 şekilde ürerler.

9. Sentez de Canlılar, yapılarına aldıkları küçük molekülleri organizmalarına uygun büyük moleküllere dönüştürürler.

Yorumlar

Popüler Yayınlar