Tırtıl Nasıl Kelebeğe Dönüşür?

Dişi kelebeğin yumurtlama donemi öncesinde çok hassas olduğu bilinir. Bu hassasiyetin nedeni bırakacağı yüz ile birkaç bin adet arasındaki yumurtanın geleceği için önemli olan bitki seçimini doğru yapmaktır.
Tırtıl Nasıl Kelebeğe Dönüşür?
Bu bitki çok nadir yetişen sayısı bir adet olsa bile bu ona yeter. Yumurtalarını o bitkinin yanına bırakır.

Tırtıl Yavrularının Yumurtadan Çıkma Dönemi

Larvalar yumurtadan çıkıp yem yeme döneminde dut yaprağını çok fazla tüketirler. Koza içerisinde geçireceği dönemi düşünür gibi karınlarını tıka basa doyururlar. Görüntü itibariyle vücutları başlarından çok daha büyük görünür. Bu dönemde derilerinin gerginliği ve aynı zamanda parlaklığında artar. Uyku dönemi başladığında tırtıllar yemek yemeyi bırakırlar. Artık çok daha az hareket ederler. Ve dinlenme dönemi geldiğinde kendilerine uygun bir yer ararlar.

Vücutlarından salgıladıkları ipeğe benzer maddeyle yaprağa tutunurlar. Artık hareketiz kalma zamanı geldiğinde başlarını yukarı doğru dik tutarlar ve sabit bir şekilde durmaya başlarlar. Artık deri değiştirme dönemi gelmiştir. Bu dönemde başları vücutlarına oranla daha da büyük bir hale gelir. Yaprak yeme dönemindeki gergin ve parlak olan derileri artık buruşmuş ve parlaklığını yitirmiş mat bir hali almıştır.

Tırtılın Koza Örme Dönemi

Tırtıl kendini en uygun bir dala bağladıktan sonra salgıladığı ipeğe kendini sarmaya başlar. Tırtıllarda iki ile dört gün içerisinde koza örme işlemi tamamlanır. Sürekli başını sekiz çizer gibi oynatan tırtıl bunu ipeği çıkardığı sürece tekrarlar. Boynu herhangi bir zarar görmeden yaklaşık 130.000 defa bu hareketi yapar. İşlem tamamlandıktan sonra tırtıl çok zayıflamıştır.

Ölmesi yada hastalanması beklenen tırtıl artık kelebeğe dönüşmeye başlamıştır. Hayatı boyunca mucizelerle karşı karşıya gelen ipek böceği en büyük mucizeyi gerçekleştirmek üzeredir. Koza içerisine sürüngen bir hayvan olarak giren ipek böceği iki hafta içerisinde salgıladığı bir tür sıvıyla kozayı delip kelebek olarak çıkmaktadır.

Günümüz teknolojisinde bile hala bu sağlamlıkta bir ipin üretilememesi ipek böceğinin doğal olarak ürettiği bu ipin nasıl mucizevi bir süreçten geçtiği apaçık ortadadır. İpeğin artık tıp alanında da kullanıldığı söylenmektedir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar