Radar Nasıl Çalışır?

Radar; cisimlerin konumunu, hangi yörüngeden geldiğini ve büyüklüğünü ortaya çıkaran aygıta verilen isimdir. Radar, Radio Detection and Ranging kelimelerinin ilk harflerinin bir araya gelmesi ile türetilmiştir. Çevreye salgıladıkları radyo, sinyallerin geri gelmesi sonucu tespitler sağlar.
Radar Nasıl Çalışır?
Günümüzde radar askeri alanlarda, otoyollarda, dünya yörüngeleri olmak üzere pek çok farklı malzemede kullanılır. Bu alanlar dışında gelen tehditleri engellemek ve önceden belirlenen bir alanda neler olduğunu tespit etmek için de kullanılır.

Radarın Kullanıldığı Alanlar

Radarlar kullanıldıkları alanlara göre sinyal türleri de farklılık gösterebilir. Sivil ve askeri alanlarda kullanılan radarın kullanım alanları şunlardır;

•    Hava trafik kontrolünün sağlanması
•    Hava durumu radarı
•    Navigasyon
•    Trafik yönetim sistemi
•    Hız sensörleri
gibi birçok alanda kullanılır.

Radarın Çalışma Prensibi

Elektromanyetik sinyal darbelerinden meydana gelen radyo sinyalleri, karşı yöne devamlı olarak kızılötesi renklerle gönderilir. İnsanların görebilmesi imkânsızdır. Yalnızca özel olarak üretilmiş gözlük gibi aparatların kullanımı sırasında cihazlardaki sinyaller görülebilir. Karşıya gönderilen darbe sinyalleri, istenilen konuma geldikten sonra geri döner ve işlem sağlanmış olan gövdeye geri yansıma yapar.

Sistemde oluşan veri, kayıtların düzenli bir şekilde algılanabilmesi için önceden gönderilen sinyallerin ne denli hızlı ve yoğunlukla geri döndüğü test etmektedir. Böylece karşı tarafta bulunan cihazın boyut ve tipi hakkında detaylı bilgiler ana cihazın ekranın karşınıza çıkacaktır. Kısaca anlatmak gerekirse gönderilen parametreler doğrultusunda sabitlenen cihazın özellikleri belirlenebilir. Aynı zamanda gönderilen sinyalleri idrak eden maddeler, belli bir yoğunluğa sahip olmak gibi bir şartı vardır. Bu düzeydeki verilere de eşik değeri denilir.

En Çok Kullanılan Radar Çeşitleri

Dünyada genel olarak en yaygın kullanılan radar türleri, darbe sinyalleri gönderen ve devamlı sinyal gönderip alan türlerdir. Darbe radarları, hedef sinyallerin tespiti sırasında hangi tip ve biçimde olduğunu gösteren antenlerdir.

Gönderilen sinyaller geri alındığından dolayı bilgiler sistem üzerinde belli bir saniye şekli ile kayıt altına alınmaktadır. Örneğin dalgalar, 1 mikro saniyede 300 metre yol alabilirler. Antenlerden gönderilmiş olan dalgaların 2 mikro saniyede geri yansıtılmasından sonra, karşıda gelen hedefin 300 metre yaklaştığını bildirmiş olur. 

Yorumlar

Popüler Yayınlar