Nargile sigaradan daha zararlı

Nargile zararlımı sorusuna uzmanlardan cevap

Çoğu kişi nargilenin sigaradan daha az zararlı olduğunu sanıyor. Nargile sigaradan 200 kat daha kötü.
Dubai sağlık otoritesi, yapılan araştırmalara göre nargilenin sigaradan 200 kat daha zararlı olduğunu açıkladı. Nargilenin daha güvenli olduğuna inanan tiryakileri uyaran yetkililer, "Bir saat nargile içmek vücuda 200 sigara kadar zarar veriyor. En iyi çözüm bütün tütün ürünlerini bırakmak" dedi.
Nargile’nin bu kadar zararlı olmasının sebebi içerdiği nikel, kobalt ve kurşun oranının sigaradan çok daha yüksek olması. Sigarada 30-80 ng kurşun bulunurken, nargilede bu oran 6870 ng.
Yine bir başka örnek; sigara dumanında 45-125 ng arsenik varken, nargilenin zararlarının baş sebebi olan arsenik, nargilede 165ng.
Bu maddelerin neredeyse tamamı toprak üzerinden tütüne geçerek gençlerimizin zarar görmesine sebep olan maddeler. Ve bu maddelerin tamamı  “zehir”. Nargile içerken gençlerin farklı yöntemlerle güvende olduklarını düşündükleri tespit edildi. Özellikle içerisindeki şişede duran suyun zamanla renk değiştirmesi, gençlerin zehrin suda kaldığına inanmasına sebep oluyor. Tıpkı filtreli sigaradaki durum gibi. 

Yorumlar

Popüler Yayınlar