Kalp nasıl çalışır

Kalbin çalışma prensibini öğreneceğiz

Kalp bilindiği gibi yaşayan bütün canlılarda hayati organlardan en önemlisidir. Peki kalp nasıl çalışır biiyormusunuz kalbin görevi vücudun bütün bölgelerine kanı pompalar. Kalbin şekli resimlerde çizdiğimiz gibi değil yumruk büyüklüğünde kaslı organdır. Kalbin her iki tarafının üzerinde etrafı ince duvarlarla kaplı, atriyum adı verilen bir odacık bulunur; bu odacık, damarlar tarafından kalbe geri döndürülen kanın ulaştığı yerdir. Atriyum kanla dolduğunda kasılır ve kanı daha kaslı bir odacık olan kalp karıncığına doğru sıkıştırır.
Kalp karıncığı kendi içinde kasılır ve kanı yüksek basınçla atardamarlar boyunca akciğerlere ve vücudun geri kalanına gönderir. Tek yönlü olan kalp kapakçığı sistemi, kanın tekrar kalbe sızmasını önler. Kalbin sol tarafı daha çok oksijen toplayabilmek için akciğerlere kan pompalar. Gördüğünüz gibi kalp küçük bişey fakat görevi çok büyük. Her insanın kalbi kendi sağ yumruğu kadardır. Öyle resimlerde ok işaretli çizilen kalpler sağdece hayal ürünüdür. Resimde gerçek kalbin nasıl olduğu gözükmektedir.
Günlük kalp atışı ortalama 100.000'dir ve bu sayı yılda 36 milyondan fazla bir sayıya denk gelir! Bir kadının kalbi bir erkeğinkinden daha hızlı çarpar. Kalp, vücuda dakikada 7 litre kan pompalayabilir ve bu oran egzersizle yükseltilebilir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar