Deride Kaşıntı Nedenleri

Kaşıntı, insan vücudunun her yerinde ortaya çıkabilir ve çok rahatsız edici bir durumdur. Sebeplerine bakacak olursak özellikle deri kaşıntısının birçok farklı sebebi vardır.
Deride Kaşıntı Nedenleri
Bazı kaşıntı nedenlerini sıralayacak olursak;

1. Alerji (sebze-meyve alerjisi, toz alerjisi vb)
2. Cilt kuruluğu
3. Karaciğer kanseri
4. Hormonsal bozukluklar (hamilelik, menopoz vb)
5. Karaciğer hastalıkları
6. Psikolojik rahatsızlıklar
7. Hava kuruluğu
8. İlaçların yan etkileri
9. Kan kanseri
10. Cilt hastalıkları

Bunların dışında stres, kullanılan şampuan veya duş jelleri, tütün, giydiğimiz kıyafetler de kaşıntıya sebep olur. Kaşıntı durumunda kullandığınız duş jelini değiştirmeyi deneyin. Sigara kullanıyorsanız farklı marka sigara da alerji yaparak kaşıntıya sebep olabilir. Yüne alerjiniz varsa giydiğiniz yünlü giyecekler de vücudunuzda kaşıntıya sebep olur.

Cilt Kaşıntılarına Bitkisel Çözüm 

İlaç kullanamayan bireyler veya ilaç kullanmayı sevmeyenler kaşıntılarını bitkisel yollarla giderebilir. Birkaç örnek vermek gerekirse; Siyah üzüm çekirdeğini havanda döverek bir miktar su ile tüketebilirsiniz. Ya da süpürge tohumunu yine havanda döverek su ile tüketebilirsiniz.

Eğer bunların dışında başka bitkisel çözüm arıyorsanız;

Karbonatı bir miktar suyun içine döküp kaşınan yerlerinize sürebilirsiniz yalnız bu uygulamayı yaptıktan sonra bir havlu yardımı ile vücudunuzu kurulamanız gerekir.

Limon ile kaşıntıyı gidermek için; bir miktar suyun içine iki adet limonu sıkıp kaşınan yerlerinize pamuk yardımı ile sürebilirsiniz.

Kekik ile kaşıntılarınızdan kurtulmak için; bir tutam kuru kekiği bir bardak suyun içine katıp birkaç saat bekletin ve vücudunuza sürün.

Soğuk suda kaşıntı gidericidir. Bir kabın içine soğuk su koyup bez veya pamuk yardımı ile kaşınan bölgelerinize sürebilirsiniz.

Bu tür doğal yöntemlerle kaşıntılarınızdan kurtulmanız mümkündür ancak yine de tedbir amacı ile bir doktora görünmeniz iyi olacaktır.

Kaşıntı Tedavisi 

Size gerekli alerji testi yapıldıktan sonra doktorunuz size “ Farklı bir ortamda bulundunuz mu? Farklı gıdalar tükettiniz mi? Kaşıntı hangi durumlarda artıyor?” gibi sorular sorarak kaşıntının sebebini bulmaya çalışır. Tanı sürecinden geçtikten sonra size ilaç veya krem yazacaktır.

Kaşıntı basit gibi görünür ancak hafife alınacak bir durum değildir. Yukarıda da belirtildiği gibi birçok hastalığın habercisi olabilir. Bu yüzden kaşıntılarınızı dikkate almalısınız.

Yorumlar

Popüler Yayınlar