Balıklar Suda Nasıl Nefes Alır?

Balıklar sadece suda yaşamını sürdürebilen canlılardır. Balık türlerinin neredeyse tamamı pullu vücut yapısına sahiptir. Pullu vücut yapısı fazla suyun balığın vücuduna girerek balığın ölmesini engeller. Canlılar arasında omurgalı canlılar sınıfına ait canlılardır.
Balıklar Suda Nasıl Nefes Alır?
Yumurtlama ile çoğalırlar. Kalpleri bir karıncık ve bir kulakçık olmak üzere iki odacıktan oluşur. Kalpleri kirli kan üretimi yapsa da solungaçları kalpten çıkan kirli kanı temizler ve kan dolaşım sisteminde temiz kan bulunur. Tatlı su balıkları ve tuzlu su balıkları olarak ikiye ayrılırlar.

Tuzlu su balıkları suya ihtiyaç duyar ve su içer. Tatlı su balıkları su içmezler. Tatlı su balıkları ihtiyaçları olan suyu ozmos ile solungaçları yardımı ile alır. Suda ozmos olayı balığın hayata tutunmasını ve aynı zamanda yaşamını yitirmesine de neden olabilir.

Balıkların Yaşamı İle İlgili Bilinmesi Gerekenler

Balıklar suda solungaçları sayesinde nefes alırlar. Ağız yolu ile aldıkları suyu solungaç yaylarından süzerek arkaya doğru alır. Solungaç yaylarında bulunan kılcal damarlar suyun içerisinde çözünmüş olan oksijeni alır. Aynı anda vücutta birikmiş olan karbon monoksit gazını da suya bırakır. Balık çeşitlerinin birçoğunda burun deliği bulunur ancak bunlar suda nefes almak için kullanılmazlar. Balıkların tamamı suda solungaç solunumu yapar. Çok nadir türlerinde bağırsak solunu kullananlarda vardır.

Balıkların Solunum Sistemleri Nasıldır?

Balıklarda solunum sistemi iki aşamadan oluşmaktadır. Bunlar su ve kan damarları arasında oluşan dış solunum sistemi ve kan damarı ile dokular arasında gerçekleşen iç solunum sistemidir. Sudan oksijenin alınması ve kanda biriken karbon monoksit gazının suya bırakılması işlemi solungaç lamellerinde olan kan damarları sayesinde gerçekleşir.

Lameller her solungaç yayı üzerinde bir sıra halinde bulunduğu için sudaki oksijenin kaybı engellenir. Solunum sisteminin yapı taşı olan solungaçlar sürekli olarak ıslak ve nemli olmalıdır. Bu nedenle balıklar sürekli ağızlarını açıp kapatarak solungaçların ıslanmasını sağlar. Bu işle sırasında da oksijen ve karbon monoksit sirkülasyonu devam eder.

Bazı balık türlerinde solungaçlara ek olarak bağırsak kıvrımında yer alan bölümlerde solunum sistemine dahil olarak kullanılır. Balık oksijensiz kaldığı süre boyunca bağırsak kıvrımında depoladığı oksijen gazını kullanarak hayatta kalır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar