VARİS HASTALIĞI NEDİR? NASIL OLUŞUR? NASIL GEÇER?

Varis kısaca toplardamarların şişmesi ve genişlemesi olarak bilinmektedir. Damarlardaki kan akışı bazı nedenlerden dolayı düzenli olmadığı zaman damarlarda şişme oluşmakta ve varis oluşumuna sebep olmaktadır. Genellikle bireylerdeki şikâyeti sebebi estetik olarak görüntü bozukluğu yaratmasıdır.
VARİS HASTALIĞI NEDİR? NASIL OLUŞUR? NASIL GEÇER?
Ama hastalığın estetik olarak kötü görünmesinden çok sağlığımıza verdiği zarar üzerinde durulmalıdır. Varis genellikle bacaklarda oluşur. Ama kollarda da görülebilir. Zamanında tedavi edilmezse sadece estetik görünüm olarak değil ciddi sağlık sorunlarına neden olmaktadır.

Varis Nasıl Oluşur?

Varisin neden oluştuğu aslında tam olarak tespit edilememiştir. Ama en çok kadınlarda görüldüğünden kadınların hormonal durumu ile alakalı olabileceği ileri sürülmektedir. Toplardamar ve kılcal damarlardaki kan akışının zorlanması ve kanın pompalanmaması sonucu kanın sıkışması sonucu bu damarlardaki kapakçıklarda daralma olur ve şişkinlik olur. Bunun sonucunda da varis oluşmaktadır.  Varis oluşumu sonucu bacaklarda aşırı ağrı yaşanmaktadır.

Hastalığın mutlaka tedavi altına alınması gerekmemektedir. Tedavi altına alınmadığı sürece her hastalıkta olduğu gibi kişilerin yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedir. Hastalığın oluşmaması için damarlardaki basıncın az olması gerekmektedir. Sürekli ayakta durulması bacaklara baskı yaptığından bu durumda varis oluşumuna sebep olabilmektedir. Varis kaşınma, aşırı ağrı ve sızlama, bacaklara kramp girmesi gibi belirtilere sebep olmaktadır. Varis ciltte renk değişimi ve sertleşme gibi etken belirtiler de göstermektedir.

Varis Tedavi Yöntemleri

Varis hastalığı için birçok tedavi yöntemi vardır. Ama önemli olan bütün bu tedavilerin doktor kontrolünde yapılmasıdır. Hastalık hakkında mutlaka bireylerin gerekli bilgiye sahip olması gerekmektedir. Hastalık için kalp damar cerrahisi hekimlerinden destek alınması gerekmektedir. Varis tedavileri ameliyatlı veya ameliyatsız olarak yapılabilmektedir.

Bu durum varis hastalığının hangi aşamada olduğuna ve hangi tedavi yöntemine uygun olduğuna bağlıdır. Bazı hastalara varis çorabı önerilmektedir. Ama varis çorabı kullanımı genellikle çözüm değildir. Sadece etkilerini belirli süreçlerde azaltmak için kullanılabilir. Son yıllarda teknoloji fazlasıyla geliştiğinden varis tedavisinde ameliyatsız çok farklı yöntemler vardır.

Son yıllarda bazı kliniklerde hastalığın aşamasına göre köpükle varis tedavisi de yapılabilmektedir. Lazerle de tedavi edilmeye başlanmıştır. Ameliyatla tedavi çok fazla önerilmemektedir. Çünkü ameliyatta narkoz verilmesi gibi işlemlere gerek kalmadan gelişen teknoloji sayesinde hastalığın tedavisi mümkündür.

Yorumlar

Popüler Yayınlar