Topuk çatlaması ve topuk çatlakları nasıl geçer

Topuk çatlakları genelde bayanlar da görülür bu çatlaklar ayakkabı,terlik ve çorap giymeye bile mani olur bazı topuk çatlakları çok acı verici olur bu nedenle de yaşam kalitesini düşürür.Topuk çatlakların dan kurtulmak için önerileri araştırdım faydalı olsun insanlar bu acıları çekmesin diye paylaşıyorum çünkü acıyı çeken bilir.İş gereği uzun saatler boyunca ayakta kalınması, fazla kilolar, arkası açık ayakkabı kullanımı.
Topuk çatlaması
Cilt kuruluğuna yol açan bazı sağlık sorunları, egzama gibi cilt sorunları bunlar topuk çatlaklarının en çok görülen nedenleridir.

Topuk çatlakları için çözüm önerileri

Ayak mantarı, egzama, sedef gibi deri hastalıkları, Sıvı alımının yetersiz olması veya üre eksikliğine bağlı cilt kuruluğu ,Kışın soğuk hava veya iç mekânlarda havanın kuru, olması, yazın açık ayakkabılarda ayak derisinin tozlu zeminlerle yakın teması, Kadınlarda menopoz sonrası östrojen eksikliğine bağlı olarak veya daha ileri yaşta her iki cinste yaşlanma sürecinde deri kuruması, Demir veya B vitamini eksikliği, Şeker hastalığı, tiroit yetmezliği veya böbrek hastalıkları başta olmak üzere çeşitli metabolik hastalıklar, Ayaklarda yapısal şekil bozuklukları veya ayak yapısına uygun olmayan ayakkabıların sürekli sürtünmesi, El ve ayak derisinde kalınlaşma ve sertleşme ile seyreden bazı genetik deri hastalıkları, Çok sık yıkanma, ayakların banyo-abdest alma sonrası yeterli kurulanmaması, ıslak bırakılması, Aşırı kiloya bağlı veya aşırı yürüme-koşma sporuna bağlı olarak ayak tabanlarının fazla basınç altında kalması gibi topuk çatlamasının bir çok sebebi vardır.

Topuk çatlaklarına iyi gelen karışımlar

Vazelin ve gripin le yapacağınız bu karışım sizi çok rahatlacaktır.
2 adet gripin
vazelin
Bir kutu vazelinin içine 2 adet Gripin,in içindeki tozu katıp karıştırın. Yatmadan önce ayaklarınıza iyice sürün. Çorabınızı giyip yatın.Sonuç mükemmel.

Ayak topuk kremi dediğimiz karışım da vazelin, limon ve asprin karışımı kremdir.
1 fincan vazelin kremi
5 adet dövülmüş aspirin
Yarım limon
Tüm Malzemeleri iyice karıştırın. Yarım kova suyun içerisine deniz tuzu, koyup, ayaklarınızı yarım saat bu suyun içerisinde bekletin. Ayaklarınızı kuruladıktan sonra hazırladığınız karışımı ayağınıza sürün.

4 tatlı kaşığı vazalini benmari usulu eritin İçine 
1 çay kaşığı hindistan cevizi yağı
1 çay kaşıgı zeytin yağı
1 tatlı kaşığı alovera yağı ekleyip karıştırın.
Akşam yatmadan topuklarınaza sürüp çorap giyin.

Bu karışımlar sayesinde topuk çatlaklarınızdan kurtulabilirsiniz düzenli kullanmalısınız düzenli kullanırsanız çatlaklarınız kaybolur.

Eğer çatlaklar çok derinse ve oluştuğu bölgelerde kanamaya yol açıyorsa bunun için mutlaka bir cilt doktoruna görünmelisiniz. Bu gibi ileri düzeyde çatlaklar için kullanılan çözümler arasında topuk bölgesine yerleştirilen koruyucular, reçeteli kremler, özel ayakkabılar bulunmaktadır. Sık olarak kullanılmamakla birlikte çatlaklar arasına yerleştirilen doku yapıştırıcısı bazı doktorlar tarafından uygulanmaktadır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar