Safra Kesesi Taşı Belirtileri Nelerdir?

Safra kesesi, karaciğerin altında, karnın sağ üst köşesinde yer alan armut şeklinde bir keseye benzeyen, yaklaşık 50 ml. Kapasitesi olan bir organımızdır. Karaciğerin ürettiği safra, kanallar yoluyla safra kesesinde birikir.
Safra Kesesi Taşı Belirtileri Nelerdir?
Vücutta ihtiyaç halinde, özellikle yemek sonrası yağlı yiyeceklerin sindirilmesinde, gerekli miktarda bağırsaklara dökülerek bu yiyeceklerin sindirilmesinde yardımcı olur. Genellikle açlık durumunda safra kesesinde biriken, depolanan safra sıvısı, sindirim sırasında kasılmak suretiyle içindeki safrayı bağırsağa boşaltır.

Safra taşı ise, Safra sıvısı içindeki su, protein, yağ, Safra tuzu gibi maddelerin oranlarının değişmesiyle oluşur. Bu bileşenler dengeli ve yeterli miktarda bir arada bulunmadığı zaman, birbirlerine bağlı olarak safra kesesinin görevini yapmasına izin vermemekte ve safra taşı oluşumuna neden olmaktadırlar.

Safra kesesi içerisinde, normalden daha yoğun, hatta katı hale gelen maddeler dibe çökerek safra kesesinin kanallarını tıkayabiliyorlar. Burada sertleşen bu taşlar, sayı olarak bir tane olabileceği gibi, yüzler ulaştığı da olmuştur. Büyüklük olarak da kum tanesinden, beysbol topu büyüklüğüne kadar ulaşabilmektedirler.

Safra kesesi taşı belirtileri: her 10 yetişkin kişiden birinde görülen bu hastalık. Özellikle 30 yaşın üzerinde ki kadınlarda daha fazla görülür. Kadınlarda yaşanan hamileliğinde etkisiyle hızlı kilo alıp verme neticesinde, safra yapısındaki kolesterol miktarının değişmesiyle safra kesesi taşı oluşumu riski daha fazladır.

Safra Kesesi Taşının Belirtileri

Safra kesesi taşının en belirgin belirtisi, birkaç saatte bir beliren, mideye, göğse, sırta yayılan, karnın sağ üst bölgesinde görülen ve gittikçe artan ağrıdır. Ayrıca mide bulantısı, kusma, karında şişkinlik, gaz, hazımsızlık, omuz ağrısı, geğirme gibi belirtileri de mevcuttur. Bu belirtiler kişide bulunuyorsa kişide safra kesesi taşı olabilir. Ancak bu belirtilere bakıp da teşhis koymak pek sağlıklı değildir.

Çünkü safra kesesi taşı hastalığı birçok hastalıkta görülen belirtileri taklit edebilir. Bunun için ancak donanımlı hastanelerde, ultrason cihazı yardımı ile, uzman doktorlar tarafından teşhis konulabilir.
Safra kesesi taşı oluşumu yukarıdaki belirtilerin yanında bazı kan hastalıkları taşıyan kişilerde, hızlı kilo alıp veren kişilerde, kilolu kişilerde, kadınlarda (özellikle çok doğum yapmış, sarışın, beyaz tenli, kilolu) daha fazla görülür. Safra kesesi taşı yiyeceklerden oluşmaz ama safra taşı oluşmuş kişilerin yağlı, kabuklu yiyecekler ve alkol tüketimi durumunda ağrı yapabilirler.

Safra Kesesi Taşı Nasıl Önlenebilir? 

1-    Safra kesesi taşının oluşmasını önlemek için ilk önce ağır, yağlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Karaciğer ve safra kesesi kendisini sabah erken saatlerde yenilemektedir. Akşam yenilen ağır yemekler bu yenilemenin sağlıklı olmasını engelleyecektir. Ayrıca gece geç saatlerde yemek yemekte aynı şekilde tehlikelidir.

2-    C vitamini almak. Bilindiği gibi C vitamini vücutta depolanmaz, bundan dolayı günlük almak gerekir. C vitamini safra kesesindeki kristalleşmeyi önlediğinden önemlidir.

3-    Sabahları kahvaltıdan önce birer kaşık limon ve zeytinyağı içmek safra kesesini temizleyip, canlandıracaktır.

4-    Aşırı kilolu olanların kilo vermeleri de safra kesesi taşı oluşumunu engellemeye yardımcı olacaktır.

Son yıllarda gelişen teknoloji sayesinde bu hastalık çok basit bir şekilde ve başarılı sonuçlar alarak gerek erken teşhisle hiç ameliyata gerek kalmayacak şekilde, gerekse de laporoskopik cerrahi olarak da bilinen kapalı ameliyatla tedavi edilmektedir. Ayrıca doğal yollardan şifa bulmak isteyenler için de tarçın başta olmak üzere, armut, boğa dikeni, nane, sebze suyu, iğde kürü, kirkkilit otu kürü, limon suyu gibi malzemeleri tüketmeleri safra kesesi taşlarını düşürmeye yardımcı olacaktır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar