iftira nedir kısaca

Günümüzde iftirayı gıybet ve dedikoduyla karıştıran kişiler mutlaka vardır. iftira balçık gibidir yapıştığı zaman zor temizlenir. Birini tanıyın veya tanımayın onun hakkında yapmadığı birşeyi şunu burdan falancı aldı demek iftiradır.

Örneğin mehmetin parası kayboldu veya başka birşeyi diyelim bu kaybolan malzemeyi kendi gözüyle görmeden iyice emin olmadan ferdi aldı eminim demek mehmet ferdiye iftara atmış olur ayrıca yalan söylemişte olur ilerde onun almadığı ortaya çıkınca vicdanen rahatsız olur. Burdan çıkardığımız ders kimseye iftira atmamalıyız bir anlık öfkeyle şu aldı yaptı dememeliyiz.

iftira ile ilgili bazı hadisler

Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki: "Bir kimse, bir mümin hakkında olmayan bir şey söylerse, iftiraya uğrayan kimse, onu affedinceye kadar, Allahü teâlâ onu Cehenneme sokar."
(Ebu Davud)

Müslümanlara suizan, zulüm etmek, mallarını gasp etmek gibi ve haset, iftira ve yalan söylemek ve gıybet etmek gibi haramdır. (Hadika)

"Bir müminde her haslet bulunabilir. Ancak hıyanet ve yalan bulunamaz." (İbni Ebi Şeybe)

"Yalan, münafıklıktan bir kapıdır." (İbni Adiy)

“Kim 'karalamak gayesi ile' bir müslümana bir iftira ederse Allah o kimseyi bu söylediği sözler 'in vebâlin'den 'tamamen temize' çıkıncaya kadar cehennem köprüsü 'sırat' üzerinde bekletir.” (Ebu Davud, Edeb, 36)

Siz siz olun hiç kimseye iftira atmayın bu sizin can düşmanınız olsa dahi.

Yorumlar

Popüler Yayınlar