Günde Kaç Saat Uyumalıyız?

Uyku her insanın ve her canlının ihtiyacıdır. Sağlığımız için düzenli uyku çok önemlidir. Dinlenmenin en iyi yolu uykudur yeterli uyku insanın zihinsel ve bedensel yorgunluklarını gidermektedir. Peki günde kaç saat uyumalıyız? Günde 6-8 saat uykunun yeterli olduğunu uzmanlar açıklamaktadır. Kendimden örnek vereceğim iş günleri gece saat 12 gibi uyumaktayım sabah saat 7 gibi kalkmaktayım hafta içi sorun yok ama haftasonu gece saat 12 de yattığımda sabah ise saat 10-11 gibi uyandığımda o gunu baş ağrısıyla beraber yaşıyorum. Fazla uyumak kiloda yapmaktadır. Kalp hastalıklarına yol açar vs.Az uyumak hafıza problemlerine yol açar. yani anlıcağınız her şeyin fazlası zarardır azda uyumayalım çok da uyumayalım hergün düzenli bir şekilde uyursak problem olmaz.

Az uyumak mı? çok uyumak mı? Günde kaç saat uyumalıyız?

Günümüz yaşamtısında uyku problemleri giderek artmaktadır özellikle teknolojinin çoğalmasıyla uykusuz kalan insanlar çok bunun sonucunda da yorgunluk ve depresyon problemleri artmaktadır. Bu nedenle uzmanlar düzenli uyku uyumanın faydalı olduğunu, düzensiz uykunun da sağlığımıza zarlı olduğunu söylemekteler. Peki biz uyarılara nekadar uyuyoruz ? düzensiz uykunun sağlımızı kesinlikle olumsuz yönde etkilediğini unutmamalıyız. Hergün 8 saatten ne fazla ne de az uyumalıyız 8 saat uyku yeterlidir. Bunu sağdece uzmanlar demiyor kaç yüzyıl önce Peygamber efendimiz  Hz Muhammed Mustafa s.a.v 8 saat uyku 8 saat ibadet 8 saat de çalışın diye buyurmuşlardır.

Bakalım günümüzün uzmanları uyku için ne diyor

California’ da yapılan bir araştırmaya göre günde 8 saatten az uyumak yorgunluk yapmaktadır. Ancak günde 8 saatten çok uyumak da sorun olabiliyor. Uzmanlar göre fazla uyuyan insanların uykuya dalma problemlerinin olduğu ve sık sık uyandıklarını ortaya çıktı. Bunun yanında fazla uyuyan insanlarda depresyon riskinin daha yüksek olduğu belirlendi. Bu araştırmaya göre uyku saatimizinde kararında olması gerekiyor.

Günde ne kadar uyumak gerekir

1 ila 4 yaşları arasındaki çocukların; geceleri 13, öğleden sonra da 2 saat olmak üzere, günde 15 saat uyumaları, sıhhatli büyümelerini sağlar.

5 ile 7 yaşları arasındaki çocuklara ise, geceleri 11-13 saat uyku yeterlidir.

8-14 yaşları arasında 9-11 saat; 15 yaşından sonra da 8 saat uyku yeterli gelir.

20 yaşını geçenlere 6-8 saat gece uykusu yeterlidir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar