Gıybet nedir kısaca

Günümüzde gıybet, dedikodu ve iftirayla karıştırılmaktadır. Dedikodu ve iftira gıybetten farklıdır. Gıybet e örnek verelim örneğin; Bir toplumda alinin boyu kısa demek gıybettir çünkü ali bunu duyduğunda hoşuna gitmeyecektir. Kısaca Din kardeşinin yüzüne söylemekten hoşlanmayacağın şey gıybettir.
Gıybet haramdır gıybet edende dinleyende günah işlemiş olur. Gıybet edilen biryerde bulunursanız o toplumu ikaz edin eğer gücünüz yetmiyorsa orayı terk edin.

Gıybet ile ilgili hadis i şerifler

Hazreti Ebu Hüreyre radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Gıybetin ne olduğunu biliyor musunuz?" "Allah ve Resûlü daha iyi bilir!" dediler. Bunun üzerine: "Birinizin, kardeşini hoşlanmayacağı şeyle anmasıdır!" açıklamasını yaptı. Orada bulunan bir adam: "Ya benim söylediğim anda varsa, (Bu da mı gıybettir?)" dedi. Aleyhissalatu vesselam: "Eğer söylediğin onda varsa gıybetini yapmış oldun. Eğer söylediğin onda yoksa bir de bühtanda (iftirada) bulundun demektir."

Yine Allah resulü buyururlar:''Gıybetten sakının ! çünkü onda üç afet vardır:
Gıybet edenin duası kabul olunmaz.
Yaptığı hayrat kabul edilmez.
Gıybet edenin üzerinde günahlar birikir.

Peygamber\'miz (S.A.S.) buyuruyor ki: Giybetten sakininiz, cünki o zinadan daha agir bir günahtir. Insan zina edebilir ve tevbe edince Allâh da tevbesini kabul eder. Fakat giybet edilen kimse, hakkini bagislamadikça, giybetçi afvedilmez.

Yorumlar

Popüler Yayınlar