Behçet Hastalığı Kimlerde Görülür?

Behçet hastalığı veya Behçet Sendromu ağızda, genital alanda, gözde, dil üzerinde ve daha birçok çeşitli vücut bölgesinde kendini farklı yollarla gösteren iltihaplı bir hastalık çeşididir.
Behçet Hastalığı Kimlerde Görülür?
Hastalığın sebebi tam olarak bilinmemekle beraber genetiğin bir faktör olabildiği düşünülür. Hastalığı tetikleyen dışarıdan herhangi bir etken de kesin olarak belirlenmemiştir. Sebebi ve tedavisi üzerinde çalışmalar hala yapılır, net sonuçlar elde yoktur.

Tarihte ilk kez Türk doktor olan cildiye uzmanı Hulusi Behçet tarafından saptanmıştır ve bu sebeple hastalık onun soyadını taşımaktadır.

Hastalık bulaşıcı bir hastalık değildir.

Hastalık kontrol altında doktor tarafından tutulabilir ancak tam bir tedavisi yani yok edilmesi söz konusu değildir. Kişide meydana gelen bazı durumlar zaman içerisinde hafifleyebilir kontrol altında düzelebilir ancak grip benzeri hastalık geçip gitmez.

Nasıl Bir Hastalıktır?

•    Her yaştaki insan bu hastalığa yakalanabilir. Ancak genel verilerde 20 ve 30 yaş aralığında hastalıkla daha sık karşılaşıldığını gösterir.

•    Cinsiyet ayrımı yoktur. Hastalık iki cinsiyet için de vardır ancak hastalığa yakalanan kadın erkekten daha az şiddetli hastalığı geçirmektedir.

•    Yaşanılan bölgeye göre hastalığa yakalanma durumu vardır. Amerika'da, çoğu Avrupa ülkesine hastalığa yakalanma olasılığı oldukça azken Türkiye, İran, Çin, Japonya gibi Asya kısımlarında olasılık gittikçe yükselir.

•    Genetik faktör belirleyicidir, yatkınlık genetikten olabilir.

•    Kişiler kişisel olarak kendi bedenlerinde bu hastalığı farklı şekillerde yaşayabilirler. Bir insan ağzında yaralar çıkarırken diğeri derisinden hastalığı yaşayabilir.

Hasta Olanların Hayatları Etkilenir Mi, Nasıl Etkilenir?

Gerekli olan testlerin yapılması, hastalığın saptanması ve doktor kontrolünde olmak her zaman her durumda şarttır. Bu hastalığı yaşayan kişilerin hastalık seviyelerine göre gerekli ilaç tedavilerine hastalığı kontrol altına almak üzere başlanır.

Hastalığın kişideki türüne göre hayatından bazı kısıtlanmalar yaşanabilir. Örneğin deriden hastalığı yaşayan birisine kullandığı deri ürünleri, makyaj yasaklanabilir. Gözden hastalığı yaşayan birisine lens kullanımı sorun yaratabileceği için engellenebilir.

Ancak doktorlar genel olarak beslenmenin, iklimin, sporun, okula veya işe gitmenin herhangi bir olumsuz etkisi olmadığını söylerler. Hastalık sadece belirli dönemler halinde tedavileri ve kişiye özel denetimi gerektirir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar