TENİSÇİ DİRSEĞİ NEDİR? NEDEN OLUR? TEDAVİSİ VE EGZERSİZLERİ

El bileklerimizi geriye doğru çeken kasların ortak başlangıç noktası olan dirseğin dış tarafında  olan bölge “lateral epikondil” olarak adlandırılır. Bu bölgedeki tekrarlanan zorlanmalar nedeniyle bölgedeki kas-kemik bileşkesinde ortaya çıkan küçük yırtıklar ve dejenerasyon sonucu tenisçi dirseği oluşur. Adı tenisçi dirseği olmasına rağmen aslında tenisçilerde çok nadir görülen bir hastalıktır.
Tenisçi dirseği daha çok makine işi veya marangozluk gibi el ve kol kaslarını zorlayan kişilerde görülmektedir.
TENİSÇİ DİRSEĞİ NEDİR? NEDEN OLUR? TEDAVİSİ VE EGZERSİZLERİ

TENİSÇİ DİRSEĞİNİN BELİRTİLERİ

-    Ağır bir eşya kaldırıldığında oluşan ağrı,
-    Dirseğin dış tarafında oluşan hassasiyet ve ağrı durumu,
-    El veya bileğin kaldırılmasında veya gerilmesinde oluşan ağrı,
-    Bir eşya tutulduğunda, el sıkışmasında, elin yumruk yapılmasında veya kapı kolu çevrildiğinde oluşan ağrı.

EVDE YAPABİLECEĞİNİZ LATERAL EPİKODİLİT EGZERSİZLERİ

1.    Bilek Hareketi: Dirsek,omuz ve el bileği aynı hizada tutularak  el bilekten 90° açı ile yukarıda olacak şekilde duvara bastırılıp on tekrar halinde üç set şeklinde yapılır.

2.    Ön Kol Hareketi: Hareket yine üç set olarak 10 tekrar şeklinde yapılmalıdır.Dirsek doksan derece bükülü olarak yan tarafdayken, aya yukarı çevrilip  beş saniye o şekilde tutulur, sonra tekrar aşağıya çevrilip beş saniye tutulur.

3. Dirsek Hareketi: Dirsek bükülerek, avuç içi omuza değecek şekilde hareket ettirilip sonra eski konumuna getirilir. Bu hareket de diğerleri gibi on  tekrar şeklinde üç set şeklinde uygulanmalıdır.

4. Bilek Kuvvetlendirme Hareketleri: Bunun için 750 gr. 1 kg arası ağırlığındaki bir konserve kutusu olur su şişesi olur. Elimizde bunlardan herhangi biri varken kaldırıp indirerek düzenli tekrarlarla bilek güçlendirilir.

5- Pronasyon ve Supinasyon: Son olarak dirsek yine doksan derecelik açı durumundayken su şişesi veya çekiç sapı elde tutulup bilek yavaşça aşağı ve yukarı yönde en az on tekrar şeklinde üç set halinde yapılır.

Tabi belirtmek de fayda var bu hareketleri bir uzman desteği alarak doğru şekilde yapmakta fayda vardır.

TENİSÇİ DİRSEĞİ TEDAVİSİ

Bu durumu yaşayan kişiler ağrıları geçinceye kadar her üç dört saatte bir yirmi otuz dakika arası dirseklerine buz uygulaması yapmalıdırlar. Sonrasında fizyoterapistin verdiği egzersizler düzenli olarak yapılmalı ve kol gereksiz yere zorlanıp yorulmamalıdır. Ayrıca bu süreçte tenisçi dirseği ortezi kullanmak gerekmektedir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar