Mide Bulantısı Nasıl Geçer?

Mide bulantısının olmasının birçok neden olmakla beraber en sık nedenleri arasında migren, araç tutması, aşırı alkol kullanımı, gebelik ve stres sayılabilir. Düzenli bir mide bulantısı durumu yaşanıyorsa mutlaka alt sebeplerin araştırılması gerekir.
Mide Bulantısı Nasıl Geçer?
Mide insan vücudunda hayati bir önem taşıyan bir organdır. Alınan besinler yemek borusundan mideye doğru geçer, ancak midede sorunlar varsa komplikasyonlar yaşanır. Bunun göstergesi de mide bulantısıdır.

Mide bulantısının nedenleri arasında yaşanılan gribal enfeksiyon ve beraberinde iltihapların oluşması, gıda zehirlenmeleri, ülser, hamilelik, stres, asitli içecekler, migren, yolculuk esnası sayılabilir. Mide bulantısı çok sık yaşanan bir sağlık sorunu olmakla beraber stresten mide kanserine kadar neden barındırabilir.

Sürekli bir şekilde mide bulantısı yaşayan kişilerin mutlaka hekim kontrolünden geçmesi gereklidir. Devamlı mide bulantısı ve kusma yaşayan bir kişi kilo kaybı ve halsizlik de yaşayarak mide kanserinden bile kaynaklanıyor kesinlikle sebep araştırılmalıdır.

Baş Ağrısı Mide Bulantısı Yaşatır mı?

Baş ağrısı sık yaşanan bir durumdur. Baş ağrısı başlı başına mide bulantısına sebep olmaz. Ancak baş ağrısının sebebinin altında belli bir rahatsızlık varsa söz konusudur. Mesela migren rahatsızlığı olanlarda baş ağrısı, midede bulantı ve kusma ardı arkasına gelir.

Mide Bulantısında Ne Zaman Doktora Başvurulmalı?

Mide bulantılarının altında çoğu zaman bir sebep vardır. Bu nedenle mutlaka doktora başvurulmalıdır. Eğer kişide göğüs ağrıları, şiddetli ishal, bayılma, kramplar, yüksek ateş yaşanıyorsa acil hastane gerekli durumdur.

1-    Mide bulantılarının alt sebepleri mutlaka araştırılmalıdır.
2-    Mide bulantıları özellikle migren ya da stresten dolayı çok sık yaşanır.
3-    Mide bulantıları özellikle sabahları hamile bayanların kabusu halindedir.
4-    Mide bulantıları bazı durumlarda iç hastalıklara dair hastalıkların belirtisidir.
5-    Sürekli mide bulantısı yaşamak hekim kontrolü gerektiren bir durumdur.

Mide bulantısı yaşandığı zamanlarda kapalı ortamda bulunuluyorsa açık havaya çıkmak, derin nefes almak rahatlatacaktır. Açık havada yürüyüş yapmak mide bulantısını geçiren bir başka önleyici durumdur. Mide bulantısı beraberinde baş dönmesi de yarattıysa kişinin mutlaka dinlendirilmesi gerekir. Kötü koku kişide hassas durumu tetikleyeceğinden kurtarıcı nokta hava aldırılmasıdır.  Eğer hastada hızlı nefes alma söz konusu ise hiç vakit kaybedilmemelidir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar