Kuru Öksürük Nasıl Geçer?

Öksürüğün iki çeşidi vardır. Biri öksürük diğeri balgamlı öksürüktür. Kuru öksürük ağzın ve boğazın kuru olmasıdır. Kuru öksürükte balgam çıkmaz ya da çıkmakta zorluk çeker. Kuru öksürük boğazda tahriş, göğüste de ağrı yapabilir.
Kuru Öksürük Nasıl Geçer?
Bazı kişilerde boğazda bir yumru etkisi yaratırken bazı kişilerde ise boğazda kaşıntı ve gıdıklanma yapabilir. Kişi bu gıdıklanma ve kaşıntı etkisinden sürekli öksürerek kurtulacağını sanır. Ancak bu pek mümkün olmaz. Kuru öksürük genelde alerjik reaksiyonlar sonucu oluşur.

Ve oldukça rahatsız edici bir hastalıktır. Sigara ve tahriş edici maddelere maruz kalmak kuru öksürüğü oldukça tetikler. Kuru öksürük genelde nöbetler halinde gelerek hastayı yorar ve sinirlendirir. Özellikle geceleri kuru öksürük gündüze göre daha da şiddetlenir.

Kuru Öksürük Sebepleri

8 haftadan uzun süren kuru öksürükler dikkate alınmalıdır çünkü bir hastalığın habercisi olabilir. Soğuk algınlığı veya gribal enfeksiyonlar sebebiyle kuru öksürük ortaya çıkmış olabilir. Grip ve soğuk algınlığı aşıldığı zaman öksürüğü yenmek daha kolay olacaktır. Alerjisi olan kişilerde göz ve burun gibi etkiler yanında kuru öksürükte meydana gelebilir. Bu durumda alerjiyi tetikleyen şeyden uzak durmak gerekir.

Kuru öksürüğün en belirgin hastalıklarından biriside astımdır. Kuru öksürüğün bir diğer en belirgin hastalığı ise reflüdür. Çeşitli kötü hava da kuru öksürüğü tetikler. Sigara ve nargile gibi tütün ürünleri birçok hastalığa neden olabildiği gibi uzun süre kullanımında öksürük kaçınılmaz bir sondur. Bunun yanında sigara ve nargile kullanmayan insanlar alışkın olmadıkları için böyle ortamlara girdiklerinde öksürmeye başlarlar. Sinüslerin iltihaplanması da kuru öksürüğü ortaya çıkaran sebeplerden biridir.

En yaygın kuru öksürük özellikleri ise;

1- Grip
2- Alerji
3- Kötü hava
4- Astım

Kuru Öksürük İçin Ne Yapılmalıdır?

Öksürüğe en iyi gelen şey tartışmasız bol sıvı tüketmektir. Sıvı boğazı yumuşatarak dışarı çıkmakta zorlanan balgamın atılmasını kolaylaştırır. Geçmeyen öksürüklerde mutlaka öksürüğe neden olan hastalığı tespit edip tedavi olunmalıdır. Özellikle en çok hasta olunulan kış mevsiminde düzenli ve dengeli beslenmek çok önemlidir.

Kuru öksürüğü atlatmak ve yakalanmamak için kirli ve tozlu ortamdan uzak durulmalıdır. Kuru öksürük ve diğer ciddi birçok hastalığa neden olan sigaradan uzak durulmalıdır. Doktora danışılmadan öksürük şurubu kullanılmamalıdır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar