Gastrite İyi Gelen Yiyecekler, Besinler Nelerdir?

Günümüzde sağlıksız beslenme biçimlerinin moda haline gelip popülerleşmesi ile birlikte karşımıza gündelik yaşamda en çok çıkan hastalıklardan biri gastrit olmuştur.
Gastrite İyi Gelen Yiyecekler, Besinler Nelerdir?
Gastrit kısa bir halde mide zarında iltihap oluşması anlamına çıkar. Ayrıntısına baktığımızda bu enfeksiyonu midenin asit dengesini bozan bir bakteri oluşturur. En bilinen semptomu midenin devamlı ve şiddetli bir biçimde yanmasıdır.

Gastritin Sebepleri Nelerdir?

Gastritin en popüler sebebi bir bakteridir. Yaşı ilerlemiş bireylerde daha büyük sıklıkla görülse de genç popülasyonda da görülmesi olasıdır. Bakteri midenin asit baz dengesini bozarak işlevinde sorunlar çıkarır, kişiye rahatsızlık verir. Aspirin gibi ilaçlar midenin koruyucu tabakasında ufak da olsa hasara sebep olabileceğinden asidik dengeyi bozabilir.

Gastrit Tedavisi Var Mı?

Günümüzde tıbbın ilerlemesi ile birçok hastalığın ya tedavisi bulunmakta ya da hastanın hayat kalitesini maksimum seviyede yükseltecek çözümler öne sürülmektedir. Gastrit hastalığında birçok tedavi yolu bulunmakta, yüzde seksen gibi bir başarı oranı sağlansa da kalan yüzde yirminin de hayat kalitesi arttırılmaktadır. Peki, gastrit tedavisinde hangi yollar izlenebilir?

•    Gastritin oluşmasındaki bireysel sebepler araştırılır: sigara, alkol kullanılıyorsa bu engellenir.

•    Bahsi geçen bakteri sebep ise, onu yok edecek aynı zamanda mide dokusunu daha da inceltmeyecek özel ilaçlar kullanılır.

•    Midenin asidik dengesini sağlamak için hızlı, yağlı, sağlıksız yeme biçimi yerine   sağlıklı bir diyet hayat tarzı olarak sürdürülmelidir.

•    Baharatı bol, tuzlu, işlenmiş gıdalardan uzak durulur.

•    Stresten azaltılır.

Gastrit Tedavisinde Tüketilmesi Yararlı Besinler

Gastrit tedavisinde bir diğer altın değerinde unsur belirli gıdaların tüketimini arttırmak ve yarar sağlamaktır. Öncelikle su içmek mide asidik yapısı yeniden dengeye oturtmak ve toksinleri atmak için çok önemlidir. Yeşil sebzeler bolca tüketilmelidir. Yemekler yağsız yapılmaya özen gösterilmelidir. Süt ve süt ürünleri konusunda ise tercih yine yağsız olan ürünlerden yana olmalıdır.

Baklagiller ve türevleri, kuşkonmaz, bezelye, brokoli, yağsız kırmızı et, tavuk gibi az yağlı bol protein içeren ürünler ve besinler gastrit tedavisinde tüketilmesi yararlı besinlerdendir. Bol protein içeren ürünlerin özelliği hücreleri kolayca ve kısa sürede yenileme özelliği barındırmasıdır. Ancak yukarıda saydığımız gibi yağsız ve bol proteinli ürünleri kullanmak mide zarının zarar görmemesi için çok önemlidir.

Ispanak, Brüksel lahanası gibi koyu yeşil renkte yaprakları olan sebzeler hem vitamin hem de mineral bakımından zengindir, bu da midenin kendisini yenilemesinde baş aktördür. Gastrit tedavisinde öncelikle bir doktora başvurulmalı, sonrasında izlenen tedavi yöntemi gastrit tedavisine yararlı besinler, yiyecekler ile desteklenmelidir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar