Gastrit Hastasının Tüketmesi/Tüketmemesi Gereken Yiyecekler

Gastrit beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzıyla birebir alakalı olan bir rahatsızlıktır. Belirtileri hayli belirgin olduğundan erken tedavi aşaması mümkündür.
Gastrit Hastasının Tüketmesi/Tüketmemesi Gereken Yiyecekler
Gastrit bir mide hastalığıdır ve bu hastaların aşırı yağlı gıdalar, asitli içecekler, çay kahve gibi içecekleri çok fazla tüketilmeyen bir beslenme alışkanlığına sahip olması; yaşam tarzı olarak da kötümser ve stresten uzak, hareketsiz bir hayata dur demesi gereklidir. Gastrit kısaca mide zarının iltihaplanması olarak tanımlanır.

Gastrit Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Gastrit kesinlikle tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Gastrit tedavisi için yaklaşık 14 günlük bir zaman dilimine ihtiyaç vardır. Eğer gastrit oluşumunda sebep bakteri yoksa tedavide izlenecek yol mide asidini mümkün olduğunca azaltmak ya da yok etmek için kullanılacak ilaçlardır. Beraberinde tüketilen yiyecek ve içeceklere dikkat edilmesi gereklidir.

1-    Gastrit mide zarının iltihaplanması hastalığıdır.

2-    Gastrit belirtisi olarak mide üst kısmında yaşanan şiddetli ağrı ve şişkinlik baş gösterir.

3-    Gastrit hastası az ve sık yemek yemelidir.

4-    Gastrit mutlaka tedavi gerektiren bir hastalıktır.

5-    Dengeli beslenme ve yaşam şeklinin bir düzen içerisinde olması gastrit hastası için en önemli iki detaydır.

Gastrit Hastasının Tüketmesi/Tüketmemesi Gereken Yiyecekler

Gastrit hastası bir kişinin menüsünde az yağlı yemekler, sebzeler, yağsız et, balık, tavuk, yeşil sebzeler olmalıdır. Süt ve süt ürünlerinde gaz yapmayacak laktozsuz süt tercih edilmelidir. Bol bol su içmek mideyi rahatlatacağından su tüketimine özen gösterilmelidir. Yağlı, baharatlı, asitli, konserve, turşu, aşırı kahve çay uzak durulması gereken yiyecek ve içeceklerdir.

Gastritin belirtilerine gelince; mide üst bölümünde yaşanan ağrı ve midede yanma hissidir. Çok sık bir şekilde geğirme, iştah azalması, mide şişkinliği yaşanır. Bu belirtiler yanı sıra mide bulantısı ve kusma da yaşanabilir. Bu belirtileri hisseden kişinin vakit geçmeden doktor kontrolünden geçmesi gerekir.

Gastrit tedavisinin hemen başlaması gerekir. Gastrit teşhisi konulan hastanın düzenli bir beslenme şekline ve stresten uzak yaşam biçimine yakın olmalıdır. Az ve sık yemek, yemek alışkanlığı edinmeli, aç kalmamaya özen gösterilmelidir. Geçmeyen mide şikayetleri yaşayan bir kişinin mutlaka bir uzmana görünmesi gerekli olan noktadır. Hastalık endoskopi çekilerek teşhisi netleşir ve tedaviye başlatılır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar