Burun Tıkanıklığı Açmak İçin Ne Yapılmalı?

Burun tıkanıklığı rahatsızlığı genellikle kış zamanında sıklıkla rastlanan bir durumdur. Burun tıkanıklığı genellikle ciddi bir rahatsızlık değildir ancak kişinin günlük yaşam kalitesini oldukça etkilemektedir.
Burun Tıkanıklığı Açmak İçin Ne Yapılmalı?
Burun tıkandığı zaman kişi nefes almakta zorluk yaşamaya başlar. Nefes alma zorlukları sebebiyle de uyku sorunları yaşayabilir. Bu sebeple burun tıkanıklığı sorununun en kısa zamanda giderilmesi önemlidir.

Burun Tıkanıklığının Sebepleri Nelerdir?

Soğuk algınlığı ve grip rahatsızlıkları çoğu zaman burun tıkanıklığına da sebep olabilmektedir. Bir diğer önemli sebep ise alerjidir. Havaya ya da belli bir şeye karşı oluşan alerji durumu burun tıkanıklığına sebep olabilir. Özellikle bahar alerjisi bu durumlarda birisidir. Ayrıca yoğun sigara içilen ortamlarda burun tıkanıklığına sebep olabildiği için bu ortamlardan uzak durumlarıdır.

Tüm bunlar oldukça basit durumlardır ve ufak tedaviler sonucunda çabuk bir şekilde burun tıkanıklığı açılabilmektedir. Ancak bunların yanı sıra sinüzit, kulak iltihabı gibi ciddi rahatsızlıklarda burun tıkanıklığına sebep olabilmektedir. Bu rahatsızlar en kısa zamanda tedavi edilmesi gereken durumlardır. Bu gibi durumlarda en kısa zamanda bir uzman doktora başvurarak yardım alınmalıdır.

Burun Tıkanıklığı İçin Bitkisel Öneriler

Ciddi bir rahatsızlık sonucu oluşmayan burun tıkanıklıklarını bitkisel yöntemlerden yardım alarak tedavi etmek mümkündür. Bu yöntemler şunlardır;

•    Burun tıkanıklığı için halk tarafından en sık kullanılan tedavi yöntemi tuzlu su karışımıdır. Bir bardak sıcak suyun içine 1 çay kaşığı tuzlu suyu konularak iyice karıştırılır. Daha sonra bu su karışımı bir damlalık ile buruna uygulanır.

•    Sıklıkla kullanılan bir diğer yöntem ise buhar banyosudur. Sıcak suyun içerisine kuru papatya ve nane eklenir. Daha sonra başın üzerine bir havlu tutularak buruna buhar banyosu yaptırılır.

•    Buhar banyosu için bir diğer karışım da portakal ile okaliptüs yağıdır. Aynı şekilde sıcak suyun içerisine konulur ve baş üstüne tutulan havlu yardımıyla suyun buharı buruna doğru çekilir.

•    Sıcak suyun içerisine konabilecek bir diğer bitkisel karışım da nane ve lavantadır. İkisinin de sahip olduğu antiseptik ve rahatlatıcı etki burnun açılmasına yardımcı olacaktır.

•    Burun tıkanıklığı için nane tüketmekte oldukça faydalıdır. Burun tıkanıklığı yaşadığınız sıralarda beslenme rutininize nane eklemeyi unutmayın. Soğuk kış günlerinde güzel bir şekilde demlenmiş olan nane çayı hem burnunuzun açılmasına yardımcı olur hem de soğuk algınlığı etkilerini de hafifletir.

•    Burun etrafına nane yağı ya da nane yağı içeren bir krem sürmekte burun tıkanıklığını gidermeye oldukça yardımcı olacaktır.

•    En etkili yöntemlerden birisi de sarımsak tüketmektir. Çiğ şekilde bir diş sarımsak yemek burnun açılmasına yardımcı olur.

•    Burun tıkanıklığını gidermek için tüketebileceğiniz bir diğer besin türü ise acı biberdir. Acının burun tıkanıklığına iyi geldiği söylenmektedir. Bu sebeple acı biber tüketerek burun tıkanıklığını giderebilirsiniz.

Yorumlar

  1. Tuzlu su ve buharlı hava solumayı yapıyorum evet tıkanan burnum açılıyor ama 1 saat sonra başa dönüyoruz. Yarın gidip bir sprey alacağım artık.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar