Adet Gecikmesi Neden Olur

Adet günü neden geçer Adet düzensizliği hakkında önemli bilgiler

Hamileler adet gecirmezler.Eğer hamile değilseniz adet gününüz geçmiş ise bu durum aşşağıdaki nedenler den dolayı adet gecikmesi yaşayabilirsiniz bakalım bu nedenler nelermiş.
*Adetinizin gecikmesinin nedeni hamile kalmış olmanız olabilir. Basit bir gebelik testi adetinizin gecikmesinin nedeninin, hamilelik olup olmadığını anlamanıza yardımcı olacaktır. Gebeliğin öğrenilmesi için yapılan idrar ve kan testleri vücudunuzda hCG hormonu (gebelik hormonu) olup olmadığını kontrol eder.
*Herhangi bir hastalık adet gününüzün gecikmesine neden olabilir iyileştikten sonra herşey normale girer.
*Fazla stres adet gününüzün gecikmesine neden olur.
*Günlük programınızdaki değişimler yani çok uzun saatlerinizi iş yerinde geçirerek, uykusuz kalmanız olabilir.
Adet gecikmesi kullandığınız ilaçlara bağlı nedenlerden biri olabilir.
*Çok fazla kilonuzun olması, hormonsal olarak adet döngünüzü değiştirebilir ya da tamamen durmasına sebep olabilir. Birçok kadın biraz kilo verdiklerinde normal döngülerine ve doğurganlıklarına geri döner.
*Çok fazla zayıf olmak da neden olabilir vücudunuzdaki yağ oranı yeterli düzeyde değilse, düzenli adet olamayabilirsiniz ya da adet döngünüz tamamen durabilir. Bu duruma amenore adı verilir. Genellikle biraz kilo almak adet düzeninizin eskiye dönmesini sağlar. Bu durum, aşırı derecede spor yapan ya da profesyonel sporcu olan kadınların yaşadığı adet gecikmesinin en sık görülen nedenidir.
*Perimenopoz, üreme döneminden, üretken olmadığınız döneme geçiş yaptığınız zamana verilen isimdir. Bu dönemde adetiniz daha az ya da daha çok gelebilir veya daha sık ya da daha seyrek adet olabilirsiniz. Eğer hamile kalmak istemiyorsanız, bir doğum kontrol yöntemi kullanmaya devam etmenizde fayda vardır. Çünkü bu dönemde doğurganlığınız hala devam etmektedir.
*Menopoz, artık yumurtlamayacağınız ve adet görmeyeceğiniz bir dönemdir. Menopoza doğal bir şekilde girebilirsiniz. Ancak bu durum, hiserektomi (rahmin alınması) gibi cerrahi olarak ya da kemoterapi gibi kimyasal yollarla da gerçekleşmiş olabilir.
*Adet gününü yanlış hesaplama olabilir.Adet döngüsü kadından kadına farklılık gösterebilir. Ortalama adet döngüsünün 28 gün olduğu söylense de bu her kadın için geçerli değildir. Bazen adetinizin geciktiğini sandığınız zamanlarda yalnızca yanlış hesap yaptığınızı fark edebilirsiniz. Adet döngünüz düzensizse ve ne zaman yumurtladığınızı biliyorsanız, yumurtladığınız günden iki hafta sonrasında adetinizin gelmesini beklemelisiniz. Bu şekilde adet döngünüzü daha kolay takip edebilirsiniz.Kendinizde anormal bir şey hissediyorsanız mutlaka hekime başvurunuz muayene olunuz.

Yorumlar

Popüler Yayınlar