Oje Sürmek Zararlı Mıdır?

Günümüzde kadınlar saçlarına makyajlarına tarzlarına önem veriyor, sıradanlıktan çıkarak güzel görünümlerini korumak istiyor, çeşitli bakımlar yapıyorlar. Bu bakımlar arasında sevilen şey olarak manikür pedikür bulunur. Bu işlemler sırasında oje vazgeçilmezdir.
Oje Sürmek Zararlı Mıdır?
Rengi dokusu nedeniyle kadınlara cazip gelir ve ellere renkli dokunuşlar olurlar. Ancak güzel görünmelerinden daha da önemli olarak, sağlıklılar mıdır?

Oje Nedir, Ojenin İçerisinde Hangi Maddeler Bulunur?

Ojenin bir tanımını yapmamız gerekirse açıkça oje, el tırnaklarına veya ayak tırnaklarına sürülen kremsi formda olan genellikle renkli boyalardır. Bu boyalar temel olarak dört ana maddeden oluşurlar. Bu maddeler isimleri ve kullanım amaçları ile şu şekildedirler:

Renk verici pigmentler, ojenin istenilen renkte olmasını sağlar renk verirler. Bazen kimyasal renklendiriciler kullanılsa da bazı firmalar kullanıcıları için ojelerini renklendirmek üzere bitkisel bir tercih olarak bitkilerden elde edilen kökboyaları da kullanabiliyorlar.

Solvent ürünler, ojede bulunan çözücülerdir. Ojenin kıvamını tutturmakta rolü bulunur. Madde ojenin rahatça uygulanmasını sağlar. Oje tırnağa sürüldükten sonra madde buharlaşma yolu ile tırnaktan ayrılınca ojenin kuruması gerçekleşir. Sürülme işleminde aktif olarak bulunur, kuruma sonrası yoktur. Bu çözücülerin isimleri genelde asetatlar veya toluen olur. Toluen maddesi tinerde de bulunduğundan bazı firmalar kullanmazlar, yıkıcı etkileri bulunur bu nedenle ojenin koklanmasından özenle kaçınılmalıdır.

Plastizer ürünler, ojenin kuruduktan sonra çatlamaması için tırnakta kalabilmesinde etkisi vardır. Bu madde olmazsa ojeler kısa sürede çatlar ve ojenin kullanımı neredeyse imkansız olur.
Polimerler, ojede bulunan ''bağlayıcı'' maddelerdir. Parlaklık verir ve ojenin tırnak üzerinde güçlü şekilde durmasını sağlarlar. Polimerler altında iki madde incelenir. Bu maddelerden ilki tosilamit ve formaldehit birleşimiyle elde edilen reçine, bir diğeri ise nitrosellüloz polimerleridir. Sağlığa zararlı kanser edici etkileri vardır ve bazı firmalar kullanmaktan kaçınır, ülkeler kullanımına yasaklar koyarlar.

Ojeler Uzun Vadede Ne Gibi Zararlar Verirler?

•    Sinir sistemine uzun sürede zarar verirler.

•    Solununca ciğerlere zarar verirler.

•    Tırnakların üzerinde tabaka halinde bir süre kaldıkları için tırnak nefes alamaz sararmaya başlar hatta yapısı oldukça güçsüzleşir. Bu sebeple tırnaklara oje belirli aralıklarla sürülerek tırnak dinlendirilmelidir.

•    Solununca ciğerden sonra kana karışarak bünyeye ojede bulunan kimyasal maddeler girer, vücuda zehir takviyesi alınmış olur. Kan o maddelerin taşıyıcılığını tüm vücuda yaptığından uzun vadede tüm vücut etkilenir.

•    Ojenin yanında ayrıca ojeyi çıkarmak için kullanılan aseton başlıca bir kimyasal çözücüdür ve ağır bir kimyasaldır, ojeden alınan zarar oje çıkartılırken aseton yüzünden iki katına çıkar.

Ojenin Zararlarını En Aza İndirmek İçin Neler Yapılmalı?

•    Tercih edilen ojenin mutlaka etiketi okunmalı içindekiler öğrenilmelidir. Piyasada bir sürü minimum seviyede kimyasal kullanarak tırnak boyaları yani ojeler üreten markalar bulunmaktadır.

•    Aynı zamanda ojeyi çıkarmak için aseton yerine yine farklı oje çözücüler bulunur. Bu çözücüler kimyasal olarak daha az zararlıdır, kokusuzdurlar.

•    Tırnak her zaman ojeli olmamalıdır, belirli aralıklarla sürülmeli ve tırnak nefes almalıdır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar