Karaciğer Nakli Hangi Hastalara Yapılır

Karaciğer nakli siroz hastalarına ve karaciğerinde tümörü olan hastalara yapılır. Her siroz hastasına nakil yapılmaz.

Karaciğer nakli kimlere yapılır

Karaciğer nakli siroz hastalarına ve karaciğerinde tümörü olan hastalara yapılır. Sirozun bir çok tipleri vardır. Türkiye’de en sık görülen hepatit B’ye bağlı sirozdur, bu nedenle en sık da hepatit B sirozlu hastalara nakil yapılır. Vakaların yaklaşık %50’den fazlası hepatit B için yapılıyor. Bunun dışında hepatit C, alkole bağlı siroz, karaciğer yağlanmasına bağlı sirozlara nakil yapılıyor. Ayrıca tüm bu siroz tiplerinde hastalarda karaciğerde tümör de olabiliyor. Sirozlu ya da sirozsuz karaciğerde oluşan tümörler de tiplerine ve karaciğer içindeki durumlarına göre nakille tedavi olur.

Her siroz olan nakil mi olmalıdır

Hayır sirozun evreleri var. Örneğin bir hasta siroz olup 15-20 yıl nakil gerektirmeden yaşayabilir. Bazen hiç gerekmez. Ama bazısında yemek borusundan kanama oluyor, karında asit oluyor, bilinç bulanıklıkları oluyor, ya da tümör oluşuyor, o zaman nakil olması gerekir. Karaciğer rahatsızlıkları olan hastalar için ülkemizde ve yurt dışında da kullanılan belirli puanlama sistemleri var. Hastanın durumu ve laboratuvar değerleri ile puanı hesaplanıyor. O puana göre naklin zamanlamasına karar verilebiliyor ve hastanın organ listesine girmesi sağlanıyor.

Nakil olması gereken hastalar karaciğer nakli olmazsa başka tedavi olabilirler mi

Halen ne ülkemizde ne de dünyada karaciğer nakli gereken hastalar için başka bir tedavi seçeneği yok. Zaten karaciğeri tükenmiş hastalara nakil yapıyoruz. Örneğin böbrek yetmezliğinde böbrek nakliyle aynı sonuçları vermese de, hasta diyalizle hayatına devam edebilir ama karaciğer sirozunda o da mümkün değil. Bazı makinalar var ama bunlar birkaç gün idare ediyorlar, karaciğerin yerini tutmuyor, yine nakil gerekiyor.
Kaynak:  http://www.milliyet.com.tr

Yorumlar

Popüler Yayınlar