GÖZ KURULUĞU NEDEN OLUR? BELİRTİLERİ VE TEDAVİSİ

Göz, gözyaşı ile aralıksız yıkanır. Gözün nemli kalmasını gözyaşı sağlar. Böylece gözyaşı, gözü rahatlatır. Fakat bazı durumlarda gözyaşı yeterli düzeyde gözü yıkayamaz. Ve bu durumda “kuru göz” denilen göz kuruluğu rahatsızlığı meydana gelir. Göz sağlığı için belirli aralıklar doktora görünmeniz yararınıza olacaktır. Ayrıca gözünüzde herhangi bir rahatsızlık var ise bunu doktorunuzla da paylaşmanız gerekir.
GÖZ KURULUĞU NEDEN OLUR? BELİRTİLERİ VE TEDAVİSİ

Göz Kuruluğu Belirtileri Ve Nedenleri

Gözyaşı miktarı yaşlandıkça azalma gösterir. Erkeklerde ve kadınlarda her yaşta meydana gelebilirken, yaşa bağlı olarak daha da belirgin olarak ortaya çıkar. Fakat göz kuruluğu, kadınlarda menopoz sonrası daha sık oluşur. Göz kuruluğu; yeterli seviyede göze oksijen gitmemesi ve gözün nemini yitirmesi ile doğrudan etkilidir. Ayrıca klimalı ya da kaloriferli ortamlar, sigara kullanımı ya da dumanlı ortamlar, uzun süre bilgisayar kullanımı ya da televizyon izleme, yoğun ışıkta kalma, lazer operasyonları, kontak lens kullanımı, göz tansiyonu, uzun süre gözü kırpmama neden olmaktadır. Bunun yanında çevresel faktörler de göz kuruluğuna neden olur. Gözlük kullanıyorsanız belirli bir zaman dilimi sonrası camları mutlaka değiştirilmelidir.

Göz kuruluğu belirtileri şunlardır:

•    Gözün yanma ve batma hissinin oluşması,

•    Göz yüzeyinde kaşınma hissinin oluşması,

•    Gözün uzun süreli kızarması,

•    Görmenin bulanıklaşması ve görmede azalmanın oluşması. Göz kuruluğu, bu belirtilerin yanında gözün aşırı sulanması, karıncalanması, ağrısı, gözde yabancı cisim hissi oluşması gibi birçok belirtileri meydana getirir. Bu belirtiler yukarıda sayılan nedenlerle oluşacağı gibi yaşa bağlı olarak ve kişiden kişiye de farklı şekilde kendini gösterir.

Göz Kuruluğu Tedavisi

Göz kuruluğu tedavisi nemsiz kalan gözün, eksik gözyaşının yeniden yeteri seviyeye ulaşmasıdır. Bunun için öncelikli olarak suni gözyaşı damlalarına başvurulabilir. Suni gözyaşı gözün nem seviyesini dengede tutmayı sağlar. Ayrıca yaşanılan ortamda buharlaşmayı engelleyerek ortamı nemli tutmak fayda sağlar. Göz kuruluğu olan kişiler sigara kullanmamalı, sıcak oda, saç kurutma makinası ve rüzgardan kendilerini korumak zorundadırlar. Daha çok çocuklarda görülen bu rahatsızlık konusunda mutlaka uzman bir doktordan destek almanız gerekir. Bu sayede sağlıklı bir sonuca ulaşım sağlayabilirsiniz.

Yorumlar

Popüler Yayınlar