Bel Fıtığı Ameliyat Gerektirir Mi?

Bel fıtığı özellikle son zamanlarda kişilerin yoğun iş temposu altında çalışmaları sebebiyle bir çok kişide rastlanmaya başlamıştır. Bel fıtığı kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyen ciddi bir rahatsızlıktır ve mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir.
Bel Fıtığı Ameliyat Gerektirir Mi?

Bel Fıtığı Sebepleri Nelerdir?

Bel fıtığı her yaştan kimsede görülebilmektedir. Bel fıtığı oluşumunun farklı sebepleri bulunmaktadır. Ancak özellikle bazı durumlar bel fıtığı oluşumu riskini arttırmaktadır. Bu durumlar şunlardır;

•    Aşırı kilolu olmak bel fıtığı riskini arttırmaktadır. Vücut desteğini omurga sağlamaktadır. Ancak aşırı kilo sonucu omurgaya destek veren diskler yıpranmakta ve bel fıtığına sebep olmaktadır. Aşırı kilolu olunması bel fıtığı oluşum sebeplerinin en başında gelmektedir.

•    Günlük yaşamda yeterince hareket etmemek ve düzenli spor yapmama kasların zayıflamasına ve vücudun tüm yükünün bel üzerine binmesine sebep olur. Bu şekilde de bel fıtığı oluşur. Bel fıtığını engellemek için düzenli bir şekilde hareket edilerek kasların güçlenmesi sağlanmalıdır.

•    Sıklıkla sigara tüketmekte omurga disklerini olumsuz etkileyerek bel fıtığı oluşumuna sebebiyet verebilmektedir.

•    Günlük olarak omurgayı olumsuz etkileyecek hareketler içeren bir işte çalışmak da bel fıtığı oluşumuna sebep olabilir.

Bel Fıtığı Oluşumu Nasıl Engellenir?

Bel fıtığı rahatsızlığına yakalanmamak için günlük hareketlere dikkat edilmelidir. Beli ve omurgayı olumsuz etkileyecek hareketlerden kaçınılmalıdır. Gün içerisinde uzun süre hareketsiz kalınmamalı düzenli bir şekilde spor yapılmalıdır. Ayrıca omurgaya zarar verecek şekilde ani hareketler yapılmamalı ve ağır eşyalar kaldırılırken dikkatli olunmalıdır.

Bel Fıtığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bel fıtığının tedavisi rahatsızlığın aşamasına bağlıdır. Eğer ki rahatsızlık ilk aşamalarda ise cerrahi müdahaleye gerek kalmadan tedavi edilmesi mümkün olabilmektedir. Bu durumda hastaya doktor tarafından kas gevşetici ilaçlar verilerek fazla hareketten kaçınılması önerilir. Eğer bir ilerleme kaydedilmez ise o zaman hastalık ilerlemiş demektir. Bu durumda ise doktor fizik tedavi uygulamasını önerir.

Düzenli şekilde yapılan fizik tedavi ile hastanın iyileşmesi mümkündür. Ancak eğer rahatsızlık çok ilerlemiş ise mutlaka cerrahi müdahale uygulanması gerekir. Yapılan ameliyat ile fıtık disk temizlenerek tedavi gerçekleştirilir. Cerrahi müdahale hastanın durumuna göre farklı şekillerde yapılabilmektedir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar