Plüton Gezegen Midir?

Cüce Gezegen: Pluton gezegen midir yoksa değil midir?

Plüton 1930'da keşfedilmiş ve Güneş Sistemi'nin dokuzuncu ve son gezegeni kabul edilmişti.Bilim adamları Pluton gezegeni için iki ayrılmışlardır.Bazı bilim adamları pluton gezegenini gezegen olmak tan çıkarmıştır bazı bilim adamları ise Pluton bir gezegendir diyor.Uluslararası Astronomi Birliği Pluton u halen dokuzuncu gezegen olarak kabul etmektedir.Pluton bin 413 millik çapıyla Aydan küçük(cüce gezegendir). 
Pluton son 70 yıldır gezegen olarak değerlendiriliyor.
Plüton, birçok cismi barındıran Kuiper kuşağı'nın en belirgin üyelerinden biridir.Pluton taş ve buz dan oluşmaktadır.Güneş'e Neptün'den daha yakındır.Plüton'un bilinen iki küçük uydusu vardır, bunlar Nix ve Hydra'dır. Bu uydular 2005'te saptanmıştır.
 Plüton, 2006′da gezegen olmaktan çıkarılarak “cüce gezegen” statüsüne konuldu.Plüton sadece küçüklüğüyle değil Kuiper kuşağında dolanması ve dairesel olmayan yörüngesiyle de bilimadamlarınca tartışma konusu. Plüton bazen Güneşe Neptünden daha çok yaklaşıyor. Bu yönüyle de Güneş Sistemindeki aykırı gezegenlerden biri.

Gezegen olmanın koşullarIı şunlardır

Küresel bir biçim almasını sağlayacak kadar büyük bir kütleye sahip olmak.
Güneş dışında başka gökcisminin uydusu olmamak.
Güneşin çevresinde yörüngede dolaşmak.
Yörüngesinin yakınlarını başka cisimlerden temizlemiş olmak.
Bu nedenle Plüton, diğer koşulları yerine getirmiş olmasına rağmen, güneş çevresinde bir turu 250 yılda tamamladığı ve yörüngesinin etrafını  temizlemediği gerekçesi ile sınıfta kaldı.Gezegen sınıfna girmiyor çok küçük olduğu için gezegen değildir 9 gezegen arasına girmiyor cüce gezegenler arasında yer almaktadır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar