Saroz Körfezi Gezilecek Yerler

Saroz Körfezi, Keşan,Yayla Köyü Hakkında Bilgiler

Aileniz ile birlikte fazla lüks otellerden, uzak kaçıp sakin bir yerde tatil yapmak isterseniz tam kafa dinlemek için ideal'dir saroz körfezi.Ege Denizi’nin kuzey doğu kesiminde yer alan Saros Körfezi; güneyde Gelibolu Yarımadası, kuzeyde Trakya kıyıları arasına yaklaşık 60 km. kadar sokulan üçgen biçimli bir girintidir. Çanakkale Savaşı sırasında Alman Mareşal Sanders, İtilaf kuvvetlerinin buradan çıkarma yapacağını düşünerek burada bir birlik konuşlandırmıştır. Ancak aldatma amaçlı birkaç göstermelik çıkartma denemesi dışında bu tahmin doğru çıkmamıştır.

Saroz körfezi tatil yerleri

Saros Körfezi (Antik çağdaki adıyla Melas Kolpos) Ege Denizi’nin en tuzlu kesimlerinden birini oluşturan Saros Körfezi’nde karmaşık girdaplar çizen akıntılar görülür. Bu akıntılar nedeniyle de Saros kendi kendini temizleyen bir körfez konumundadır. Dünya'da kendi kendini temizleyerek temiz kalan beş körfezden biridir. Suların yüksek oksijen içeriği ve körfeze dökülen akarsuların getirdiği bol besin tuzları nedeniyle tür bakımından zengin önemli bir balıkçılık alanıdır. Su altı etkinlikleri ve yüksek oksijen kapasiteli ormanları ile insanların vazgeçilmez dinlenme yerlerindendir. Saros Körfezi’nin her iki kıyısında da yazlıklar ve turistik alanlar bulunmaktadır.

Saroz körfezi'nin coğrafi konumu

Trakya topraklarının Ege denizindeki kıyısı Saros körfezi, tertemiz kumsallarla kaplı bir kıyı şerididir. Saros körfezi su altı akıntılarının fazla olması, herhangi bir büyük yerleşimin ve sanayileşmenin olmaması sebebi ile Ege denizinde yer alan en temiz bölgelerden biridir. Ve iddia şudur ki; Saroz Körfezi dünya üzerinde kendi kendini temizleyen 3 denizden biridir.
Ege Denizi’nin kuzeydoğusunda yer alan Saros Körfezi´ni, güney ve doğusundan Çanakkale ilinin Gelibolu ve Eceabat ilçeleri, kuzeyini ise Edirne ilinin Keşan ve Enez ilçeleri çevreler. Körfezin Gelibolu yarımadası tarafında olan güney bölgeleri yerleşime olanak vermez. Çoğunlukla yerleşim doğu ve kuzey bölgelerinde yer almaktadır.İlk çağlarda Xeros ve Melas olarak bilinen Saros körfezinin tüm kıyıları boyunca herhangi bir büyük yerleşim merkezi ve sanayileşmenin olmaması kadar su akıntılarının fazlaca olmasının Saros Körfezi´nin her zaman temiz kalmasını sağladığı bilinmektedir.
Saros Körfezi´nin kendi kendini temizleyen 3 denizden biri olduğu son yıllarda dillerde dolaşan iddialardan biridir. J.J. Cousteu’ya atfedilen bu iddianın gerçek yönü bilinemese de, gerçek olan, Saros Körfezi´nin Ege’nin temiz bir denize sahip sahillerinden biri olduğudur.
Saroz Körfezi’nin Edirne ili sınırları dahilindeki 75 kilometrelik kuzey kıyılarında sahille iç içe kurulmuş ve sürekli yaşanan bir yerleşim merkezi yoktur. Ancak kıyılara yakın bulanan köylerin adları ile anılan yazlık yerleşimler mevcuttur.Keşan ilçesi sınırları içinde kalan Gökçetepe, Mecidiye, Erikli, Danişment ve Yayla yerleşimleri; Enez ilçesi sınırlarında kalan Karaincirli, Vakıf, Büyükevren, Sultaniçe, Gülçavuş ve Enez ilçesi sahil kısmında yazlık yerleşim bölgeleri mevcuttur.

Yazlık bölgeleri

Bu yerleşimler içinde en büyükleri Enez sahili, Erikli sahili ve Yayla sahilidir. Turizm amaçlı yoğun bir tesisleşme olmamakla beraber, Enez sahilinde ve Erikli sahilinde oteller bulunmaktadır.
Tüm sahil boyu yerleşimlerinde küçük pansiyonlar ve sezonluk/haftasonu ev kiralamak keyifli bir tatil için diğer olasılıklardır. Çoğunlukla asgari eşyayı içinde bulunduran evlerde, temiz olmak kaydıyla, rahat etmek mümkündür.Saros körfezinde hakim olan rüzgar kuzeydoğudan esen poyrazdır. Kuzey yakasında kalan yerleşimlerin arkasında gelen rüzgar sebebi ile genelde az dalgalı bir ortam bulunur. Sezon sonuna doğru lodos rüzgarı sebebi ile dalgalanma artsa da boyu en fazla 2 metre kadar olmamaktadır.

Balıkçılık ve avlanma

Ege Denizi´nin tuzluluk oranı en yüksek körfezlerinden biri olan Saroz Körfezi´nde, küçük akarsuların taşıdığı besin tuzları sayesinde zengin bir balık çeşitliliği görülmektedir.
Zengin balık çeşitliliği sayesinde amatör olta ve ağ balıkçıları keyifli anlar yaşarlar. Mevsimine göre çipura, lüfer, barbun, mercan, karagöz, levrek, kefal ve ahtapot gibi denizde yaşayan türler Saros körfezinde bol miktarda bulunur.Bunun yanında Saros sakinleri her akşam üstü kayıkları ile uskumru ve istavrit için çapari oltaları ile avlanmaktan geri durmaz ve çoğunlukla akşamları balık keyfi yaşarlar.

Canli akvaryum

Son yillarda Dalis cenneti övgüsüne sahip olmaya baslayan Saros Körfezi, bu sporu yapan yada ögrenmeye gelen binlerce kisiye kucak açmaktadir.Dibinde yüzlerce canli türü barindiran Saros, mercan olusumlarinin fazlasiyla da dalgiçlarin ve sualti fotografçilarinin gözdesidir.Türkiyenin birçok dalis kulübü için Saros Körfezi, canli akvaryum niteligi tasiyor.Yelken keyfi Saros'da yaşanır.Saros Körfezi, yelken ve rüzgar sörfü sporuna uygunlugu açisindan, düsnyadaki sayili körfezlerden biridir.

Saros körfezi'nin incisi erikli

Saros Körfezinin en popüler sahillerinden biri olan Erikli, genis ve temiz kumsallarla kaplidir. Turizm isletme belgeli tesisleri, pansiyon ve apart otelleriyle Erikli, Trakya`da yaz aylarinda eglence ve dogal güzellikleri arayanlarin gözdesi. Erikli`nin, Istanbul da dahil olmak üzere Trakya`daki tüm merkezlere yakin olmasi da tatilciler için ayrica bir avantaj.Erikli, ilk çağlarda Xeros ve Melas diye bilinen Saros Körfezi'nin yazları en yoğun yerleşimi olan köyü. Kış mevsiminde nüfusu çok az, sadece birkaç yerli ve emekli yaşıyor. Merkez yazlıklarla dolmuş, buna karşın, yazlığa gidemeyenler de evlerini kiraya veriyor. Her yerde "kiralık" ilanları göze çarpıyor. Ayrıca, pansiyonlar ve oteller de çok cazip fiyatlarda. Birçoğu kumsalın hemen yanında veya birinci paralel sokakta yapılmış.Gökçeada, Erikli sahilinin hemen karşısında. Eğer tekneniz varsa, 45 dakikada ulaşmanız mümkün. 
Yok gidemezseniz, adayı uzaktan seyretmek de güzel. Deniz ve deniz sporlarından sıkıldığınız günlerde, civar köyleri gezmek çok keyifli. İbrice, Danişment, Koruklu, Çeltik, Beyköy ziyaret edilebilir. Köylerde yaşayan halk çok medeni ve güler yüzlü. Meyhane kültürü çok yaygın. Bir tek sorun çıkmadan, uzun saatler oturup içki içilebiliyor ve yenebiliyor. Ayrıca, yerleşim bölgesinin civarı orman, çok güzel yürüyüşler yapılabiliyor.
Erikli'de dalış, sörf ve yelken yapılabiliyor. Otellerin anlaşmalı olduğu dalış okulları sezon boyunca hizmet veriyor. Tek dezavantajı, sezonun kısalığı. Sadece okulların kapalı olduğu, sınavların yapılmadığı temmuz ve ağustos aylarında, daha çok yazlıkçılarla doluyor. Oysa yerliler, eylül ayının daha iyi ve sakin olduğunu söylüyor. Yunanistan'a yakınlığı sebebiyle, son yıllarda komşu ülkeden gelen ziyaretçileri de görmek mümkün Erikli'de. Keşan pazarına gelenlerin bir kısmı, ülkelerine dönmeyip geceyi de Erikli'de geçiriyor.Sakin turizm için çok uygun. Bangır bangır müzik çalan gezi tekneleri yok.
Sahile uzanan otellerin barları ki sadece iki tane var- gece yarısı olmadan seslerini kısıyor. Yıldızları ve ayı seyretmek için kumsalda gece yürüyüş yapmak da çok güzel. Gürültü olmayınca, geriye sadece dingin bir Ege manzarası kalıyor.Yemekler tek kelimeyle nefis. Çeşit çeşit balık sizi bekliyor. 50 kiloluk orfozların çıktığı oluyor. Ayrıca, sardalye, yaprak sarma, Edremit'ten gelen sıkma zeytinyağı, zeytin, sert beyazpeynir... İnsanın yedikçe yiyesi geliyor.Erikli bol yürüyüşlü, denizli ve güzel yemekli bir tatil için çok uygun. Ulaşımı kolay ve İstanbul'a yakın. Tatilden beklentiniz sakinlik ve güzel denizse, Erikli'de fazlası var. Pişman olmayacaksınız. Saros Körfezi'nin kendi kendini temizleyen bir deniz olduğu söylenir hep. Sanırım sualtı akıntılarının fazla olması ve yöredeki sanayileşmenin yoğun olmaması da buna etken. Ayrıca, burası Ege Denizi'nin tuzluluk oranı en yüksek körfezlerinden biri. Kum çok güzel, sıfırdan derinleşen plajı gündüzleri hareketli ama alışık olduğumuz türden bir "et ete" kalabalıktan uzak. Akşamüstleri hafif bir esinti bunalmamanızı sağlıyor.

Yayla

Saros Körfezi`nin bir diger tatil yeri de Yayla sahili. Nüfus yogunlugu ve yapilasma zenginligi, Yayla`da bir "sahil kenti" havasi veriyor. Yayla, genel olarak sakin ve dinlenme amaciyla gelinen güzel bir sahil... Çok çesitli bitki örtüsüne sahip ormanlar, Saros körfezi kiyilarina kadar uzaniyor. Tertemiz sulariyla körfez, ormanla birlikte harika bir uyum sergiliyor.

Gökçetepe

Saros Körfezi`nin kumsal alanlarinin disinda kalan bir çok yer, orman ile iç içedir. Özelikle Gökçetepe ( Mariz) bölgesi, bu konuda görülmesi gereken ender bir yerlesim birimidir.

Sarosa nasıl gidilir

İstanbuldan gidiyorsanız tem otoyolundan kınalı yol ayrımına kadar yaklaşık 82 km giddikten sonra yol, daha sonra Tekirdağ, Malkara, Keşan yönüne dönüyor.Koru Dağları’ndan rampa aşağı inerken Çamlıca çıkışı veriyor. Bu yol sizi direkt olarak Gökçetepe’ye götürecektir. Az tozlu stabilize yolu kullanarak buradan Sazlıdere’ye geçebilirsiniz. Diğer bir seçenek ise, Koru Dağları’ndan inip Gelibolu istikametine giderken, Adilhan Köyü tabelasından dönüp sahil yoluyla Sazlıdere’ye ve Gökçetepe’ye ulaşmak.

Yorumlar

Popüler Yayınlar