Ketojenik Diyet Nedir, Nasıl Yapılır

Ketojenik diyet nedir

Ketojenik diyet karbonhidrat içeriği düşük, yağlardan ve proteinden zengin bir diyettir. Günlük hayatta uygulanan diyet programlarında karbonhidrat içeriği daha yoğundur. Günlük enerji ihtiyacımızı bundan alırız.
Ketojenik diyet daha çok kanser hastalarında kullanılması nedeniyle karbonhidratı sınırlamasıdır. Karbonhidrat maksimum günde 50 gr olmalıdır. Bunun dışındaki enerji ihtiyacı daha çok yağlı ve proteinli yiyeceklerden karşılanır.Ketojenik diyet kanser hastaları dışında epilepsi hastalarında da bu diyet kullanılır. Özellikle epilepsi atağı yoğun olan çocuklarda bu diyet türü uygulanmaya başlanır ve tedavi niteliğindedir.

Ketojenik diyetin çalışma sistemi nedir

Vücutta oluşan enflamasyon yani iltihap hücrelerin savunma mekanizmasını bozduğundan, hücrelerin ölümüne neden olarak, hastalıklara zemin hazırlıyor. İnsanlar karbonhidrat ağırlıklı beslendikleri takdirde, kanda bulunan insülin ve glikoz oranında artış olmaktadır. Bunlar vücuda yararlı bile olsa, aşırı oranda bulunmaları vücuda zarar vermelerine sebep oluyor. Sağlıklı bir kişi günde bir tatlı kaşığı şeker almalıdır. Normalde şekerli besinlerin fazla tatlı olması halinde, yapış yapış bir hal alması gibi, kanda bulunan glikozun yükselmesi de aynı etkiyi göstermektedir. Bu madde dokuların proteinine yapışarak, yapılarını bozmaya başlıyor. Bozuk proteinler ise vücutta iltihap olmasına sebep oluyor. Bunun sonucunda kanser, kalp hastalıkları, tansiyon sorunları, böbrek hastalıkları gibi hastalıkların oluşumuna zemin hazırlanmış oluyor. Buradan alınan şeker miktarının fazla olmasının sağlıksız bir yaşam şekli getireceğini anlayabiliriz. Vücuda alınan şeker miktarı azaltılırken, yağ oranı arttırılırsa, vücudumuz daha rahat çalışma olanağına sahip oluyor. Ayrıca karbonhidrat tüketiminin azaltılması, yağ tüketiminin arttırılması vücuda daha fazla enerji sağlamaktadır. Bu diyette karbonhidratlar tamamen dışlamıyor. Çünkü vücutta sadece glikozu yakıt olarak kullanan hücreler bulunmaktadır. Bu sebeple belli bir oranda karbonhidrat vücut için gereklidir.

Ketojenik diyet çeşitleri nelerdir

Ketojenik diyet ketonların arttırılarak bunların vücutta enerji kaynağı olarak kullanıldığı bir diyet çeşididir. Kanser hastalarında kullanıldığı için amaç, kanserde karbonhidrat ve glikozdan beslenen tümör hücrelerini besinsiz bırakarak tedaviye yardımcı olmaktır.
Ketojenik diyette glikoz, karbonhidrat ve basit şekerden gelen enerji miktarı azaltılır. Yağ ve proteinlerden de
enerji tedarik edilir. Enerji yağlardan sağlandığı için ketonlar açığa çıkar.
Ketojenik diyeti çeşitlendirmek içindeki karbonhidrat ve yağı çeşitlendirmekle mümkündür. Omega 3 ve 9'dan zengin iyi yağ kaynakları ve sağlıklı protein kaynakları kullanılarak ketojenik diyet çeşitlendirilebilir.


Ketojenik diyette hangi besinler bulunur

Et, fıstık, yağlı balıklar, kaymak, tereyağı, hindistan cevizi sütü, yumurta, peynir, fındık gibi besinler ketojenik besinler arasında yer alır. Mantar, ıspanak, kereviz, salatalık, karnabahar, pırasa, marul, brokoli, sarımsak, soğan gibi besinler ise düşük oranlı karbonhidratlar içerir. Bu diyette yer almayan ya da az tüketilmesi gereken besinler arasında ise makarna, ekmek, mısır, süt, bira, bezelye, gazoz, pasta, kek, börek gibi besinler yer almaktadır. Diyetin içeriği işlenmiş gıdaların kullanılmamasını önermektedir. Uygulanacak diyette karbonhidratlar dörtte bir oranında alınmalıdır. Yani dört tane yağ kalorisine karşılık, bir tane karbonhidrat kalorisi tüketilmelidir. Günlük kalorinin % 80 i yağdan, % 20 si karbonhidratlardan gelmelidir.

Ketojenik diyet nasıl yapılır

Ketojenik diyette amaç günlük karbonhidratı maksimum 50 gr'da tutarak yüksek oranda yağ ve protein ile beslenmektir. Burada alınacak yağın cinsi, faydası ve vücuda etkileri de çok önemlidir.
Ketojenik diyette özellikle omega 3 yağları önerilir. Omega 3 kanser hücrelerinin gelişimini engeller. Omega 6 yağından ise kaçınmak gerekir. Omega 6 vücutta iltihap oranını yükselttiğinden ketojenik diyet yapılırken bu tür yağlardan kaçınmak gerekir.Kenevir tohumu yağı, keten tohumu yağı gibi omega 3 kaynakları tüketilebilir. Omega 6 ise ayçiçek yağında olduğundan bu yağı tüketmemek gerekir. Zeytinyağı ve hindistan cevizi yağı tüketilebilir.

Ketojenik diyet uygulaması

Menülere ve beslenme önerilerine bakıldığında farklı bir yöntem izlendiği görülmektedir. Hastalıkların tedavisi amacıyla yapılan bu tür beslenme düzeni farklılıklar gösterebilir. Normal beslenme düzeninde gıda çeşitliliğine dikkat edilmektedir. Böyle diyetlerde ise besin kısıtlamaları daha fazladır.

Ketojen diyet zararları

Ketojenik diyet örneği, kendi başımıza uygulamaya çalıştığımızda bir çok diyet listesinde farklı zararları oluşabilmektedir. Bilinçsizce yapılan diyetlerin saç dökülmesi, aşırı zayıflık ve bulima gibi rahatsızlıklara yol açabileği unutulmamalıdır. Genel diyet listelerine oranla hatalı uygulamalarda zarar görme riski oldukça fazla olabilir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar