ÇİTALARIN ÖZELLİKLERİ KISACA NELERDİR?

Dünyanın en hızlı kara hayvanı citalardır! Citalar bilindiği gibi kediğiller ailesindendir. Bu hayvanlar dünyanın en hızlı koşan memeli hayvanı olarak bilinmektedir. Doğada en çok hayran kaldığım hayvanlar arasında çitalarda vardır. Çitalar zeki ve hızlı hayvanlardır yanlız yaşamayı severler.
Citaların vücudundaki benekler ve gözlerinin altından ağzına ve çenesine inen siyah çizgiler sayesinde diğer yırtıcıların aksine günün en sıcak saatlerinde bile daha rahat bir görüş ile avlanabilirler. Bu benekler ve çizgilerin görevi güneş ışınlarını çeker güneşin kızgın olduğu vakitlerde de rahat avlana bilmelerini sağlar. Sürü halinde yaşamazlar genelde tek yaşarlar. En büyük özelliği ise çok hızlı olmalarıdır bu hızı sayesinde avlanmaktadırlar.

Dünyanın en hızlı hayvanı olmasına rağmen av girişimlerinde genelde çok az başarılı olurlar. Kemikleri hafif ve incedir bu sebeple citalar avladığı avlarını yediği anda başka bir yırtıcı hayvan geldiği anda avlarını bırakıp giderler bu da kemikleri çok ince olduğu için diğer yırtıcılarla baş edemez. Kuyrukları uzundur bu kuyruklar citaların hızlı koşmasına yardımcı olmaktadır.

Sıfırdan 108 km/saat hıza sadece 3,1 saniyede erişebilmektedir. Eğer 460 metreden fazla koşarsa vücut ısısı 46 derecenin üstüne çıkar ve bu da çitanın beynine zarar verir. Bu yüzden avlanma sırasındaki koşusu genellikle bir dakikadan daha kısa sürer. Uzmanlar dünyada 3.000 vahşi çita olduğunu düşünüyor.

Dişi çitalar yirmi ile yirmi dört aylıkken ergenliğe erişirler. Öte yandan erkek çitalar bu sürece on iki aylıkken ulaşırlar. Buna karşılık cinsel birleşme üç yaşından evvel nadiren gerçekleşir. Çita yavrularında ölüm oranı yüzde 90'dır. Genellikle sırtlan ve kartalların saldırılarına kurban giderler.
Yavrular genellikle 13-20 aylıkken annelerinden ayrılırlar.

Çitalar 20 yıldan daha uzun süre yaşayabilirlerse de çoğu zaman ilerleyen yaşla birlikte azalan süratleri dolayısıyla daha kısa yaşarlar. Çitalar ceylan, impala gibi otçul hayvanları avlarlar. Ancak ceylan ve impalalar Dünyanın en hızlı manevra yapan hayvanlarıdır, çitalar da yüksek hızlarına rağmen kuyruklarını bir dümen gibi kullanarak keskin dönüşler yapabilirler, çitaların maksimum hıza eriştiklerinde her adım arası mesafesi yaklaşık 15 metreye ulaşabilmektedir. Citalar ayrıca zerafetiyle çok çekici ve tatlı bir hayvandır.

Yorumlar

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar