Beslenme Çantasında Olması Gerekenler

Çocuğumuzun beslenme çantasında bulunması gerekenler nelerdir

Okulların açılmasıyla birlikde aklımızda çocuklarımızın beslenme çantasına hangi gıdalar koymalıyız diye bir soru işareti oluşmaktadır. İşte aklınızdaki sorulara cevap; Çocuğumuz bizim için değerlidir.Okul çağında beslenmesi de çok önemlidir.Çocuğumuzun sağlıklı beslenmesi hem derslerini hemde sağlığını etkilemekte.Sağlıklı beslenen bir çocuk daha başarılı bir öğrenci olmaktadır.Vitamin açısından zengin besinler çocuğun zihnini açıp derslerini daha iyi anlamasına yardımcı olur.Bize düşen görev ise yavrularımıza daha iyi bir beslenme hazırlamaktır.Abur cubur dan katkı maddeli hazır gıdalardan uzak tutup daha sağlıklı beslenmelerini sağlamaktır.
Uzmanlara göre beslenme çantasında olması gereken besinler şunlardır; Okul çağı çocuklarının kemik ve diş sağlığı için gerekli olan kalsiyumu alabilecekleri en iyi besin kaynağı olan süt ve süt ürünlerinin mutlaka çantada yer alması gerekir. Özellikle sıcak havalarda bozulma ihtimalleri en yüksek olan et grubunun içerisinden sağlıklı tercih olarak peynir veya yumurta konulabilir. Yumurtanın iyi pişmiş olması bozulma riskini azaltacaktır. Et grubunda yer alan salam, sucuk, sosis, pastırma gibi şarküteri ürünlerini hem sağlık nedeniyle hem de koku yapması nedeni ile tercih etmemeliyiz.Beslenme çantasının olmazsa olmaz bir diğer grubu da tahıllar. Bu gruptan en sık tercih edilebilecek besin ekmekdir, peynirli bir sandviç hazırlanabilir. Haftada bir gün de bu gruptan sağlıklı bir kek ya da kurabiye ilave edebilir Böylece çocukların kantin veya bakkallardan
hazır kek, çikolata gibi ürünleri almasına engel olunabilir.Beslenme çantaların bir diğer olmazsa olmazı meyve. Kurabiye, kek günü dışındaki diğer günlere 1 porsiyon meyve konulması gerekir.Örneğin 1 porsiyon meyvenin karşılığı: 1 küçük boy elma, 3 adet kayısı, 1 orta boy armut, 1 orta boy portakal, 15 adet üzüm, 1 yerli muz olabilir.Sağlık açısından yağ grubu besinler de önemlidir. Çocukların zeytin, badem, ceviz, fındık tüketmeleri faydalıdır. Çocukların mutlaka düzenli olarak su tüketmesi gerekir.
Yazıyı kısaca özetleyelim 
taze meyve(mevsime göre).Kuru kayısı, kuru incir, kuru üzüm.Fındık, ceviz, badem (miktarlarına dikkat edilmeli).Bir dilim ev yapımı kek(mümkünse havuç rendelenmiş), çörek ya da börek(üzerine çörek otu serpilmiş).Süt, ayran ya da katkısız ev yapımı meyve suyu.Öğle yemeği için, sos, ketçap, mayonez gibi ürünlerden arındırılmış, kepekli, çavdarlı ekmekle hazırlanmış sandviç alternatifleri.
Sandviçlerde salam, sucuk ve sosis yerine söğüş tavuk, köfte ve beyaz peynir tercih edilmeli ve ayrıca yanında salatalık olmalıdır.Çocuğumuzun sağlıklı beslenmesine dikkat etmeliyiz çocuklarımız bizim herşeyimizdir.

Beslenme çantasında hangi besinler yer almalı


Yorumlar

Popüler Yayınlar