Bademcik Şişmesi (İltihabı) Nasıl Geçer

Kişide boğaz ağrısı ve bademciklerinde şişme hissi var ise en basiti evde gargara ve ağrı kesici kullanarak geçirmeye çalışıla bilir.Kişide halsizlik ilerliyorsa,ateşi başlıyorsa,genel kırgınlığı artıyorsa mutlaka doktora başvurmalıdır.Bademcikler iltihaplandığında öncelikle ilaçla tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Antibiyotik tedavisine başlanmadan önce hastalığa neden olan mikrobun tipinin belirlenmesi gerekir.Her hastalıkda olduğu gibi bademcik şişmesinde de ıstirahat etmenin,dinlenmenin önemi büyüktür.

Bademcik iltihabı tedavisi nasıl yapılır

Bu rahatsızlığın tedavisi, başka organlarda meydana getireceği komplikasyonlar nedeniyle ihmal edilmemelidir. Tedavideki amaç, enfeksiyonun yok edilerek belirtilerin ortadan kaldırılması ve olabilecek komplikasyonların önüne geçmektir. Tedavi sırasında sıvı alımının yeterli düzeyde olması ve ağız bakımının yapılması önemlidir. Ağız bakımını sağlamak için antiseptik gargara yapılması yeterli olacaktır. Bakteri kaynaklı iltihaplanmalarda antibiyotik kullanılması gerekir. Antibiyotik kullanılmasa da, bir hafta gibi bir sürede hastalık gerileme gösterecektir. Ancak antibiyotik kullanımı ağrıyı, ateşi, lenf bezlerindeki şişkinliği, romatizmal kalp iltihabı ve böbrek iltihabı gibi komplikasyonları önlemede faydalı olacaktır. Uygun olmayan durumlarda kullanıldığında hastalarda olumsuz etkiler yapabileceğinden, antibiyotik tedavisi doktor önerisiyle uygulanmalıdır. Antibiyotikler virüslere etki etmediği için, vücudumuzda yararlı bakterileri öldürerek, bağışıklık sistemine zarar verebilirler. Az miktarlarda ve yetersiz kullanımında, bakteriler direnç göstereceklerinden, tedavisi daha güç ve ağır geçen iltihaplanmalar oluşabilir ve boğaz enfeksiyonları sürekli olarak tekrarlanmaya devam eder. Sıkça bademcik enfeksiyonuna maruz kalan kişilerde, bademciklerde büyüme meydana gelebilir. Buda
yemek yemeyi zorlaştırarak, solunumu güçleştirir. Aynı zamanda bademcik etrafında apse oluşumları meydana gelebilir. Bu durumda bademciklerin ameliyatla alınması söz konusu olabilir.

Evinizde neler yapabilirsiniz

Hastaların yeteri kadar dinlenmesi sağlanmalıdır.Başkalarınada bulaştırmamak için evinizde bulunmanız daha sağlıklıdır.Alınacak su ve sıvı gıdaların miktarları arttırılmalıdır.Ağza ve boğaza iyi gelecek olan, tuzlu suyla gargara yapılmalıdır.Vücut direncini arttırmak için, bol miktarda sebze ve meyve tüketilmelidir.Nefes almayı kolaylaştıracak, boğazdaki ağrıları hafifletecek pastiller kullanılmalıdır.Kuru ortamlardan ziyade, nemli ortamlar tercih edilmelidir.Kirli ortamlardan, sigara içmekten ve sigara içilen ortamlardan uzak durmak gerekir.Düzenli beslenmeye dikkat etmeli, bol miktarda C vitamini içeren gıdalar tüketilmelidir.Yiyeceklerin ve içeceklerin fazla sıcak ya da soğuk olmamasına dikkat edilmelidir.Bulaşıcı özelliği nedeniyle, diğer insanlarla fazla bir arada bulunulmamalıdır.El, yüz ve ağız hijyenine dikkat edilmelidir.Kesinlikle bademcik şişmesinde doktora muayene olmak gerekir. Doktor gereken muayeneyi yapınca ilaç tedavisiyle iyileşme süreci daha hızlanacaktır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar