Bademcik Alınmalı Mı

Bademcik alınmalımı? Bademcikler zorunlu kalınmadıkça alınmamalı!

Bademcik neden ve ne zaman alınmalıdır.alınırsa bir zararı olurmu,hangi durumlarda bademcik ameliyatı olunmalıdır.Bu soruların cevabı bu makalede bulunmaktadır.

Bademciğin görevi

Bademcikler vücudun bağışıklık sisteminde rol oynayan lenf sisteminin boğazda yerleşmiş dokularındandır. Özellikle üst solunum yollarından giren mikropları tanıyarak vücudu savunmaya hazırlanırlar.

Bademcik ameliyat nezaman ve neden yapılır

Bademcikler, büyük olmasa da yüksek ateşle seyreden sık iltihaplanma durumlarında çocukları kalp ve eklem romatizması riski altında bırakabilir. Bu grupta da bademcik ameliyatları uygulanabilir. Bademcik gerektiğinde alınabilir bir organdır ve ergenlikten sonra bir fonksiyonu kalmaz. Çocukluk döneminde sık görülen bu hastalık anaokulu ya da ilkokul gibi toplu yerlerde zirve yapar. Bademcik dokusu yaşla beraber giderek gerileyen-küçülen bir doku ve bu yüzden yirmili yaşlardan sonra enfeksiyonlarda azalma görülür.
Bademcik ameliyatı, bademciklerde bakterilere ve virüslere bağlı olarak gelişen enfeksiyon olması durumunda yapılır. Enfeksiyon kendini yutkunma zorluğu, ağrı, boğazda yanma, ateş ve baş ağrısyla kendini gösteriyor.
Genel anestezi ile yapılan ameliyat yaklaşık 1.5 saat sürer. Operasyon sonrası anestezinin etkisi azaldıkça kulakta, boğazda ve çenede ağrı hissedilmeye başlanır. Bu dönemde ağrı kesici kullanılması uygun olacaktır. Yaklaşık olarak on iki saat sonra bölgede sarımsı beyaz renkte bir tabaka oluşuyor. Bu durum enfeksiyon değil iyileşme belirtisidir. Ameliyat sonrasında hastalara sıvı verilir. Eğer hastanın sıvı tüketimi normalse taburcu edilir.

Kimler bademcik ameliyatı olmalı

Çocuk, bir sene içinde beş defadan daha fazla akut ateşli bademcik enfeksiyonu geçiriyorsa bağdemciği alınmalı. Eğer çocuğun bademcikleri çocuğun beslenmesine ve solunumuna engel olacak şekilde büyükse alınmalı. Gece solunumu duruyorsa, boğazında lokmalar diziliyorsa alınmalı. Beta enfeksiyonlarında başka organlarına da zarar verecek hale geldiyse ameliyat edilmeli.Hastanın günlük aktivitesini engelleyecek şekilde enfeksiyon yaşanıyorsa edilmelidir.
Doktor çocuğumuzun bademciklerinin alınması gerektiğini söylerse tabi başka bir kaç doktora daha danışmakta fayda vardır.Her bademcik şişmesinde bademcikler alınmaz.

Yorumlar

Popüler Yayınlar