ŞEFTALİNİN SAĞLIK İÇİN FAYDALARI NELERDİR?

Sulu ve tatlı olan meyvenin tek sevilmeyen yanı kabuğu olsa da tadı kokusu ve lezzeti ile oldukça beğenilen ve faydası çok olan bir meyvedir. Genellikle Haziran aylarında çıkan meyvenin kökü Çin'e dayanır.
ŞEFTALİNİN SAĞLIK İÇİN FAYDALARI NELERDİR?
Ülkemizde de üretimine fazla önem verilen bir meyvedir.  Özellikle Bursa da yetiştiriciliği yaygın olan meyve Marmara bölgesinde de fazlaca yaygın olarak yetiştirilmektedir. Şeftali meyve olarak yenildiği kadar sofralarda kahvaltılarda ve yemeklerde vitamin deposu olarak yerini alır.

Şeftalinin Besin Değerleri Açısından Faydaları

Şeftali yağ içermeyen düşük kalorili bir meyvedir. Diyet yapanlar için uygun ve lezzetli meyveyi tatlı krizlerinde yoğurtla birlikte tüketebilirsiniz. Şeftalinin içeriğinde 10 farklı vitamin bulunur. Özellikle A vitamini ile gözlere faydası vardır. Meyve ayrıca C vitamini açısından da zengindir.

Vücudun sağlığı için E ve K vitaminleri meyvede bulunan diğer yararlı vitaminlerdir. Şeftalide  bulunan K vitamini kanın pıhtılaşmasında önem taşımaktadır. Ayrıca kemikler için de faydası bulunmaktadır.

Şeftalide Bulunan Antioksidanlar Ne İşe Yarar?

Şeftalinin kabuğu ve etli olan kısmı birçok antioksidan içeren maddelerle sağlığınızı korur hastalıklara karşı dirençli olmanızı sağlar. Yaşlanmayı geciktiren maddeler sayesinde cildi korumakta fayda sağlar. Şeftali içeriğindeki antioksidan maddelerden biri olan klorejenik asit ile vücutta hücrelere karşı zararlı olan maddelerle savaşarak kansere karşı vücudun savunmasını artırır. İltihabik rahatsızlıklarda faydalı olur.

Şeftalideki Minerallerin Faydası Nelerdir?

Bir büyük şeftali de 333 mg potasyum bulunur. Böbrek taşlarından şeftali vücudu korur. Tansiyon problemi yaşayanlar için etkili kemik gelimi için önemlidir.  Şeftalide ayrıca fosfor, çinko, bakır, magnezyum, ,kalsiyum, demir gibi birçok zengin mineraller mevcuttur. Kemik ve kan hücrelerine faydalı olan ve sinir sistemini koruyan bir özelliği bulunur.
            
Şeftalide Lifin Faydaları

Şeftalide bulunan lifler sayesinde sindiriminiz düzene girer. Kolestrol sorununuz varsa  dengeleme açısından faydalı olur. Kalp sağlığını  korur. Obezite sorununu ile mücadele edenler ve diyabet hastalığı ile mücadele etmektedir.

Şeftalinin Genel Olarak Faydaları

Cildinize faydalı bir meyve olarak nemlenmesinde yardımcı olmaktadır. Saç dökülmesine karşı etkili olan meyvenin idrar söktürücü özelliği de bulunmaktadır. Bağırsak kurtları olanlar için şeftali kurt dökücü özelliğe sahiptir. Romatizma hastalığının şifası da şeftalidir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar