Gastrit Nasıl Tedavi Edilir

Gastrit hastalığı bilindiği gibi midenin iç yüzünde bulunan mukoza tabakasının iltihaplanmasıdır. Erişkinlerde ileri yaşlarda olmak üzere tüm toplumda sık görülen bir rahatsızlıktır. Çoğunlukla kronik (müzmin) gastrit görülür.Ülsere göre daha yüzeysel bir hasar vardır. Fakat daha derinlere geçebilir ve ülser oluşturacak şekilde aşındırma yapabilir. Gastrit, çoğunlukla bakteriyel enfeksiyon sonucu oluşur. Yoğun antibiyotik tedavisi sonucu başarılı bir tedavi gerçekleştirilir.
Toplumda sık rastlanan bir mide rahatsızlığıdır. Belirti vermeden de görülebilen bir hastalık olduğundan yaklaşık her iki yetişkinden birinde gastrit vardır.

Gastrit Nasıl Tedavi Edilir

Ekseri bakteriyel enfeksiyon sonucu husule gelen gastritin diğer mide rahatsızlıklarına oranla daha yüzeysel etkileri ve sonuçlarının bulunması tedavisi şart olan hastalıklar arasında yer almasına neden olur. Gastrit tedavi edilmediği müddetçe daha da ilerleyecek ve derine işleyerek ülser gibi çeşitli sıkıntılara yol açacaktır. Gastrit tedavisinde ise günümüzde antibiyotik ilaç kullanımı önerilir. Gastrit hastaları düzenli olarak hekim kontrolünde ilaçlarını kullanırlarsa gastritten sonsuza dek kurtulurlar.
Antibiyotik ilaç kullanmanın yanı sıra hasta diyete de başlamalıdır. Mideye rahatsızlık verecek yağlı gıdaları, kızartma türü yiyecekleri, asitli içecekleri tüketmekten kaçınmalıyız.
Gastrit tedavisi sonrası da hasta yediklerine ve içtiklerine dikkat etmeye devam etmelidir. Aksi durumda sorununuzun geçtiğini zannederken yeniden bu rahatsızlık ile karşılaşabilirsiniz.
Gastrit tedavisi, diğer bütün hastalıkların tedavisinde olduğu gibi nedene göre yapılmalıdır. Bakteri sonucu oluşan bir hastalık olduğundan dolayı ihmal edilmeden tedavisi yapılmalıdır. Gastrit eğer bakteri nedeni ile oluşum göstermemiş ise, mide asidini hafifletici ilaçlar kullanılmalıdır. Aynı zamanda ilaç tedavisinin yanı sıra hastaya diyet programı verilir. Hastanın midesine zarar vermeyecek gıdalar ile beslenmesi tavsiye edilir. Şayet hastanın alkol ve sigara alışkanlığı varsa bu alışkanlıkların terk edilmesi şarttır.
Gastrit, bakteri nedeni ile oluşum göstermiş ise, en etkili tedavi yöntemi antibiyotik tedavisidir. Fakat bazen gastrit tedavisi çok zorlu olduğundan dolayı, iki farklı antibiyotiğin aynı anda kullanılması önerilebilir. Ayrıca antibiyotiğe destek olarak midede salgılanan asidi azaltmak için farklı bir ilaç daha kullanılır. Gastrit tedavisi süresince kullanılan antibiyotiklerden dolayı bazı yan etkiler oluşabilir. Ancak oluşan etkiler çok önemli değil ise mümkün olduğunca ilaçlara ara verilmemelidir. İlaçlara ara verildiği takdirde, ikinci kez başlandığında gastrit tedavisi daha güç bir hal alabilir.
Gastrit için etkin ve başarılı bir tedavi yapıldığında bakterilerin %80 kadarında başarılı olunabilir. Yok olan bakterilerin tekrar midede açığa çıkma ihtimali de oldukça düşüktür. Reçete edilen antibiyotiğin kullanılmasına rağmen bakteriler üzerinde başarılı olunamamışsa, ikinci bir tedavide aynı antibiyotiğin kullanılması yararsız olur. Bu nedenle antibiyotikler değiştirilerek reçete edilmelidir. Gastrit tedavisi hakkında uzmanınızın önerilerini asla kulak arkası etmeyin.

Yorumlar

Popüler Yayınlar