Diş çürüklerini önlemek için ne yapmalıyız

Dişleri Çürüklerden Korumak İçin Yapılması Gerekenler:

Eğer dişlerim beyaz olsun hiç çürüklere yenik düşmesin diyorsanız yazdıklarımı dikkatli şekilde okuyunuz. 
Özellikle çocukların şeker tüketimlerinin fazla olduğu, bu sebeple günde 2 bardak süt içerek dişlerinde oluşabilecek çürüklerin önlenebileceği, diş yüzeyindeki mineral kaybının giderilmesi ve yenilenmesi sağlamak için günde 2 bardak süt içilmelidir.
Diş çürümesi günümüzün en yaygın hastalıklarından biridir.Değişik beslenme alışkanlıklarına sahip kişiler arasında yapılan istatistikler beslenmenin diş çürüklerinin oluşmasında önemli bir rol oynadığını gösteriyor. Çürük oluşumunun, karbonhidratların (şeker ve nişasta) ağızdaki bakterilerle karışması ve asit yapması sonucu başlıyor. Beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi ile ağız sağlığını korumak mümkün.
Düzenli ağız hijyenin sağlanması ile birlikte süt tüketiminin diş çürüklerinin oluşumunu azaltmaktadır.Aşırı asitli ve şekerli yiyecekler mikroorganizmaların etkisini artırır. Sütteki kalsiyum ve fosfor bu mikroorganizmalara doğal bir savunma sağlar.
*Uygun ortamlardaysanız sakız çiğneyebilirsiniz. Sakız çiğnemek dişleri beyazlatır ve mikroplardan arındırır.
*Günlük şekilde dişlerinizi fırçalayınız.
*Yemekten sonra dişlerinizi su ile çalkalayınız.
*Asitli içecekler içiyorsanız her daim pipet kullanın böylelikle asitlerin dişlere zarar vermesini önleyebilirsiniz.
*Tatlı yiyeceklerden ve şekerli gıda ürünlerinden olduğunca uzak durmalısınız.
*Yemeklerden iki saat sonra ve geceleri tükürük salgısı minumuma inmekte ve tükürüğün temizleyici etkisi ortadan kalkmaktadır. Eğer bu saatlerde şeker tüketilecekse üç ana öğünden hemen sonra yenilmelidir. Sık aralıklarla ve yatmadan hemen önce şeker tüketilmemesi gerekir. Ayrıca, şeker tüketip diş fırçalamaktan kaçınan küçük çocuklara şeker yedikten sonra verilen bir parça peynir çürük oluşumunu azaltır.
*Ev sahiplerinin de misafirlere şeker ve çikolata ikramının yanında mutlaka bir bardak su bulundurması gerekir.İkramı seven bir milletiz. Bayramda yoğun olarak tüketilen şeker ve çikolata ikramının yanında su bulundurun. Asitli içecekler ikram etmemeye özen gösterin. Bunun yerine ayran veya meyve suyu ikram etmeniz daha uygun olur.Sağlıklı ve bembeyaz dişleriniz olması dileğiyle.

Yorumlar

Popüler Yayınlar