BAŞ AĞRISINI İLAÇSIZ GEÇİRME YÖNTEMLERİ

Günümüzün kaçınılmaz hastalıklarından kabul edilen gerilim tipi baş ağrısı ve migren ağrılarında ilaçla tedavinin yanı sıra son dönemde elle tedavi yönteminin de faydalı olduğu söylenmektedir.
Fizik Tedavi ve Manipülasyon Uzmanları, migren ve gerilim tipi kafa ağrılarında medikal tedavinin yanı sıra elle tedaviyle desteklenmenin ağrıyı geçirme hatta tedavi etme anlamında öneminin büyük olduğunu savunuyorlar.

BAŞ AĞRISINA ELLE TEDAVİ

Bilinen bir gerçeklik var ki insanların yüzde 70’i hayatlarının herhangi bir döneminde kafa ağrısına maruz kalmaktadırlar. Ayrıca uzmanlar baş ağrılarının yüzde 90’ının migren yada gerilim tipi kafa ağrısı olduğu söylemektedir.Migrenin toplumumuzda görülme sıklığı yüzde 15 civarındadır.
BAŞ AĞRISINI İLAÇSIZ GEÇİRME YÖNTEMLERİ
Bu tip baş ağrıları nöbetler şeklinde zonklayıcı, şiddetli  ve genel olarak tek taraflı ağrılar şeklinde olur. Baş ağrısı ile birlikte genel olarak bulantı ve ya kusma görülmektedir. Ayrıca bu nöbetler esnasında kişi ışık, ses ve harekete çok fazla hassasiyet gösterir. Nöbetler iki ile yetmiş iki saat gibi bir zaman diliminde geçirilmektedir. Migren krizlerinden sonra kişi normale döner.

Peki migren ve gerilim tipi baş ağrısını ne tetikler

•    Aç kalmak,
•    Stres,
•    Çok fazla ve çok az uyumak,
•    Hava değişimleri,
•    Adet dönemi,
•    Çikolata,
•    Alkollü içecekler,
•    Peynir,
•    Salam, sosis gibi benzer gıdalar.
•    Çok aşırı ışıklı floranslı ortamlar.

Yukarıda saydığımız nedenler hastalığı tetiklemektedir. Âmâ çoğu kez bunlardan kaçmak mümkün değildir.

Elle tedavi:
Son yıllarda hastalık sonucu yaşanan ağrıları medikal tedavi ilaçları uygulanırken bir takım elle tedavi yönetmelerini de başvurulmaktadır. Bu yöntemlerden Manipülasyon bir diğer deyişle elle fizik tedavi ve kranial masaj yöntemleri uygulanarak baş ağrılarının tedavi edildiği gözlenmektedir.

Uzmanlar bu tip ağrıların kesinlikle hafife alınmamasının gerektiğini ve mutlaka doktora muayene olunması gerektiğini söylüyorlar. Bu sayede bu ağrıları çekerken doktorun yazdığı ilaçlarla birlikte manipülasyon elle fizik tedavi ve kranial tedavi ve masaj uygulaması ile hastanın ağrıdan daha çabuk kurtulacağını savunuyorlar. Tedavi sırasında boyun ve baş bölgelerinde, ağrı çeşidi ve lokalizasyona göre ilgili bölgelere ellerle belirgin açılarda ve farklı derecelerde basınçlar ve yine bazı germe, döndürme manevraları uygulanıyor. Gerilim tipi kafa ağrıları ve Migrendeki  kranial manipülasyon ve masaj tedavisi, hastalığın derecesine göre üç ile altı seans arası sürmektedir. Elle tedavi yöntemi süreci üç veya beş gün süren gün aralıklarla uygulanmaktadır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar