Akvaryum Kurulum Ve Bakımı Nasıl Yapılır?

Akvaryum pek çok insan için dinlendirici ve sakinleştirici bir ilgi alanıdır. Akvaryum sayesinde su altındaki yaşamı ve enerjiyi evinizde hissedebilirsiniz. Ancak bu güzel duyguyu yaşamadan önce akvaryumun kuruluşu ve bakımı hakkında bilgi sahibi olmalısınız.

Akvaryum Kurulum Ve Bakımı Nasıl Yapılır?

Akvaryum Kurulumu Nasıl Yapılır? 

Önceki yıllarda akvaryum kurulumu çok zordu fakat gelişen teknoloji ile artık çok kolay bir hale gelmiştir. Elinizde akvaryum için gerekli olan malzemeler varsa çok rahat bir şekilde akvaryumunuzu kurabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken nokta akvaryum alırken boyutunun büyük olmasını tercih etmenizdir. Büyük akvaryumlar küçük akvaryumlara göre daha kaliteli ve bakımı daha kolay.

Akvaryum Bakımı Nasıl Olur? 

Akvaryum bakımı sanıldığı kadar kolay olmasa da çok zor bir işlemde değildir. Günlük bakım ve aylık bakım olarak iki grupta incelenir.

Günlük bakım: Işıkları açıp kapatarak, su tıkanık mı değil mi anlamak için filtresinin kontrol ederek ve balıkların yemlerini vermek günlük bakım olarak çok kısa bir zamanınızı almaktadır.

Aylık bakım: Akvaryumun büyüklüğüne ve balıkların cinsine göre suyun tazelenmesi ve akvaryumun temizlenmesi.

Akvaryum Suyunun Kısmen Değiştirilmesi 

Akvaryum suyunun kirlenmesinde bazı etkenler vardır. Bunlar; yem atıkları, balıkların dışkısı ve akvaryum içindeki ağır metaller olarak sayılabilir. Her ne kadar filtre temizleme işlemini yapsa da bu yeterli gelmeyebilir ve zamanlar balıklar bu ortamdan zehirlenebilir. Bu nedenle akvaryum suyunun %20’si tazelenmelidir. Bu tazeleme işlemini sık sık yapmanız balıkları rahatsız eder ve bitkiler işlevini kaybeder. Bu nedenle ortalama 3 ayda bir akvaryum suyunu tazelemeniz yeterli olacaktır. Akvaryuma konacak taze su 2 gün dinlendirilmiş ve ilaçlanmış olmalıdır.

Su Kalitesi 

Balık artıklarından oluşan madde, balıkların oksijensiz kalmasına neden olabilir. Akvaryumdaki bakteriler bu maddeyi en aza indirmeyi başarır ancak bu akvaryumda yaşayan balık sayısına bağlıdır. Akvaryumda nitrit adı verilen bu maddenin artmasında bazı etkenler vardır;

• Akvaryumda aşırı balık yaşatmak
• Filtrenin arızalanması
• Bakteriyel ilaçlar
• Çok sık yem verme

Akvaryumunuzun ve balıklarınızın uzun ömürlü olmasını sağlamak için gereken işlemleri yapmanız size fayda sağlayacaktır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar