Yunus Balıklarının Özellikleri Nelerdir?

Sevimlilikleriyle dikkat çeken yunuslar memeli hayvanlar grubuna girerler. Yunusların görüş açısı yaklaşık olarak 300 derece civarıdır. Yunuslar sürü halinde yasarlar. Hissedebilme özelliğine sahip yunuslar bu anlamda ses dalgalarından faydalanırlar.
Yunus Balıklarının Özellikleri Nelerdir?
Yunusların yön bulma konusunda tecrübeli olduğu bir gerçektir. Suyun altında nefes alıp veremezler. Bu nedenle aralıklarla su yüzüne çıkmaları gerekmektedir. Tüm memeli canlılar gibi akciğerleri ile solunum yaparlar. Başlarının üstündeki delik yardımıyla nefes alıp verirler. Yunuslar uyudukları zaman beyinlerinin yarısı çalışır halde olur.

Bunun nedeni boğulmayı önlemek içindir. Su yüzünden yaklaşık 6 metre yüksekliğe kadar zıplayabilirler. Balinalarla aynı aileden gelmektedirler. Her yunusun ıslığı farklılık gösterir. Yunuslar oldukça zeki hayvanlardır. Yunuslar günde yaklaşık 14 kg kadar balık yiyebilme kapasitesine sahiptirler.

Yunuslarda Üreme Nasıl Meydana Gelir?

Yunusların belirli bir üreme dönemi yoktur. Yılın her zamanında üreme gerçekleşebilir. Hamilelik dönemi 12 ay ile 17 ay arasında değişmektedir. Doğumlarda sadece tek yavru dünyaya gelebilir. Doğumdan hemen sonra anne, yavru yunusu nefes alabilmesi için suyun yüzeyine çıkartır. Yavru yunus belirli bir süre süt ile beslenmektedir. 1-3 yaşına kadar annelerinin himayesinde büyürler.

Yunus Balıklarının Türleri Nelerdir?

Yunusgiller familyasının türleri oldukça geniştir. Bazı balinalar da Yunusgiller familyasından gelmektedir. Bunlara örnek olarak; cüce katil balina, kısa yüzgeçli pilot balinası, uzun yüzgeçli pilot balinası, katil balina, elektra balinası ve yalancı katil balina verilebilir. Diğer yunus türleri ise; alaca yunus, şili yunusu, benguela yunusu, beyaz başlı yunus, siyah çeneli yunustur. Yunus türleri açısından oldukça geniş bir skala mevcuttur.

Yunus türlerinin ortaya çıkışı 10 milyon yıl önceye dayanmaktadır. Günümüze gelene kadar bu türlerin çoğu varlığını sürdürememiştir. Türkiye’de de bulunan yunus türleri mevcuttur. Bunlar; tırtak yunus balığı, afalina ve çizgili yunustur. Yunuslar tüm dünyaya yayılmış canlılardır. Tür bakımından oldukça zengindirler. Yunuslar, insanlarla aralarında güçlü bir bağa sahip özel canlılardır. Yunusların da diğer canlılar gibi türlerinin devamlılığı için koruma altına alınmaya ihtiyaçları vardır. Nesillerinin devamlılığı için bu gereklidir.

Yorumlar

  1. güzelişime yaradı bide İngilizcesi olsa offff

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar