KÜRESEL ISINMANIN NEDENLERİ NELERDİR?

Küresel ısınma dünyamızı tehdit eden son derece önemli bir problemdir. Bu problemin başlıca nedenleri vardır. Tabii problemlerin bir de çözümleri mevcuttur. Peki kaç kişi biliyor acaba küresel ısınmanın nedenleri nelerdir? Kaç kişi bu doğrultuda bilinçli bir şekilde hareket ediyor? Tüm bu problemlerin çözümü yazımızın devamında yer almaktadır.
KÜRESEL ISINMANIN NEDENLERİ
İnsanların ısınma adına gerçekleştirdiği faaliyetler küresel ısınmanın bir nedeni olarak göze batıyor. İnsanların etkiledikleri bu küresel ısınma tehlikesi sera faaliyetleri, sera gazları gibi etmenler yer kürenin küresel ısınma etkisi altına girmesine neden oluyor. Sera gazları ise, yüksek ısıyı atmosfere salan gazlara verilen ortak bir isimdir. Bu gazların en zararlısı ise karbondioksittir. Bunun yanında metan gazları da çok ciddi etkilere sahip olabiliyor.

Küresel ısınmanın nedenleri arasında en başlıca faktör insanoğludur. İnsanların kullandıkları fosil yakıtlar ve ormanların katledilmesi küresel ısınmaya neden oluyor. Sanayileşen sisteme ayak uyduran insanların kurdukları fabrikalar, ulaşım için kullandıkları otomobiller, elektrik üretimi için kullandıkları elektrik santralleri küresel ısınma nedenleri arasında yer alıyor. En tehlikeli gaz olarak nitelendirdiğimiz karbondioksit gazı, fosil yakıtların kullanılması nedeniyle ortaya çıkıyor. Karbondioksit gazı (CO2) ısının atmosferden çıkmasını engelleyen tehlikeli bir sera gazıdır. 

Karbondioksit ağaçlar ve bitkiler tarafından besin üretilmesi amacıyla kullanılırlar. Böylece geriye bize oksijen olarak döner karbondioksit gazı. Ancak insanların doğayı ve bitkileri yok etmesi bu durumu engelliyor ve çok daha fazla karbondioksit gazının atmosferde kalmasına neden oluyor. Bu durum ise küresel ısınmayı etkiliyor. Buzulların erimesine, deniz seviyelerinin yükselmesine neden olan bu durum su kıtlığına da bir problem teşkil ediyor.

En basitinden örnek vermek gerekirse, evlerde ısınmak amacıyla kullanılan kömür, arabalarda kullanılan işlenmemiş petrol bu duruma neden olmaktadır. İnsanların güzel koku yaymasına adına kullandıkları kozmetik ürünlerden olan parfümler bile küresel ısınma nedenleri arasında yer alıyor. Bu nedenle herkesin daha dikkatli olması ve bitki örtüsünü tahrip etmemesi gerekiyor. Bol bol ağaçlandırma yapmak bize düşen görevler arasında bulunuyor.

Yorumlar

Popüler Yayınlar