EMES HASTALIĞI NEDİR? BELİRTİLERİ NELERDİR? TEDAVİSİ NASILDIR?

MS ya da Multiple Skleroz hastalığı da denmektedir. Adı Multiple Skleroz kelimesinin kısaltılmış halidir. Beyin ve omurilikteki tahribat sonucu oluşmaktadır. Kronik bir hastalıktır. Hastalığın aşamalarına göre kişi üzerindeki etkisi farklılık göstermektedir. Hastalığa neden olarak birçok bilgi vardır. Fakat asıl sebebi tam olarak bilinmemektedir. Görme, konuşma gibi reflekslere de hasar vermektedir. Genellikle kas hastalığı olarak da bilinmektedir.
EMES HASTALIĞI NEDİR? BELİRTİLERİ NELERDİR? TEDAVİSİ NASILDIR?

Emes Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Hastalığın semptomları farklı olmakla birlikte kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Bazı kişilerde herhangi bir etki göstermez. Kişiler normal hayatlarına devam edebilir. Bazı kişiler de ise yatağa bağımlı hale gelinebilir. Görme de kas sistemlerinde sorunlara sebep olabilir. Hastalık ilerlemeden tedavi altına da alınabilir. Miyelin bağışıklık sistemidir.

Miyelin adı verilen bağışıklık sisteminin sinir hücreleri etrafındaki dokuya zarar vermesi ile hastalık oluşmaya başlar. Hastalığın sinir hücrelerine zarar vermesi dışında psikolojik olarak da hasar vermektedir. Hastalık daha çok kutup gibi soğuk iklim bölgelerinde çok fazla görülmektedir. Genetik olarak da ortaya çıkabilir. Kadınlarda erkeklere oranla görülme riski çok daha fazladır. Bunun sebebi de hala tam olarak bilinmemektedir. Hastalığın en önemli belirtileri;

•    Kas kontrolünün yapılamaması yani kas zayıflığı olarak başlar.
•    Hissizlik ve halsizlik,
•    Hafıza kaybı yaşanması,
•    Denge bozukluğu yaşanması,
•    Konuşma ve görmede bozukluk,
•    Nadir de olsa idrar kaçırma da MS hastalığının belirtileri arasındadır.

Emes Hastalığının Tedavisi

Teknoloji geliştikçe günümüzde bir çok hastalığın tedavisi bulunmaktadır. MS hastalığının tedavisi tam olarak bulunamasa da hastalığı yavaşlatmada  veya belirtileri en aza indirmede uygulanabilecek tedavi yöntemleri vardır. Öncelikle doktor kontrolünde tedaviye olunması gerekmektedir. Doktor tarafından hastalığın aşamasına göre uygun görülen tedavi sürecine özen gösterilmelidir.

Hastalığın kontrol altına alınması için en önemli etken erken teşhistir. Erken teşhis ile MS hastalığı sonucu yatağa bağımlı olma riski azaltılabilir. Hastalıkla mücadele için uzun süre sabırlı olunması ve psikolojik olarak güçlü olunması gerekmektedir. Her MS hastasının yatağa bağımlı olacağı gibi genel bir kural yoktur. Tedavi düzenine uyan birçok insan hayatında olumsuz etki yaratmadan yaşamına devam edebilmektedir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar