Bebeklerde Reflü Nasıl Tedavi Edilir Ve Nedenleri Nelerdir?

Reflü, genellikle yetişkin bireylerde karşılaşılan bir mide sorunu olarak bilinmektedir. Ancak reflü bebeklerde de yaygın olarak görülmektedir. Yeni doğan bebeklerin sindirim sistemi tam olarak gelişmediğinden reflü gibi mide sorunları yaşanabilmektedir.
Bebeklerde Reflü Nasıl Tedavi Edilir Ve Nedenleri Nelerdir?
Ayrıca anne ya da baba da reflü sorunu olması bebeğin reflü olma riskini de arttırmaktadır. Bebeklerde reflü nedenleri arasında kullanılan ilaçların yan etkileri de olabilmektedir. Bebeğe verilen mama gibi ürünlerde bebeğin midesinde reflü olmasına neden olabilmektedir. Reflü bebeklerde çok riskli bir sorun değildir. Bir süre sonra kendiliğinden geçmektedir. Ancak bu süre içerisinde bebeğe verilen mamalara ve ilaçların yan etkilerine dikkat edilmelidir.

Bebeklerde Reflü Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde reflü belirtileri çok fazladır. Bu belirtiler doğrultusunda doktor tarafından bir takım klinik testler ile reflü teşhisi konulmaktadır. Bebeklerde reflü belirtileri;
⦁ Bebeklerde reflünün en önemli belirtisi sürekli kusma, hıçkırma gibi durumlardır.

⦁ Uyku düzensizliği ve sürekli ağlama mideden sesler gelmesi.

⦁ Sürekli ağızdan su akması.

⦁ Bebeğin gelişiminde gerilik olması gibi durumlar bebeklerde reflü belirtilerinin başında gelmektedir. Bu belirtilerin çok sık olması durumunda mutlaka doktora gidilmelidir. Reflü çok riskli bir sorun olmasa da bebeğin gelişimini yavaşlatmaktadır. Bu da bebeğin bağışıklık sistemine zarar vermektedir.

Bebeklerde Reflü Nasıl Önlenir Ve Tedavi Edilir?

Bebeklerde reflü sorunu için herhangi bir ilaç kullanımına gerek bulunmamaktadır. Sadece bebeğe verilen besinlere dikkat edilmelidir. Reflü sorunu belli bir yaşa geldiğinde kendiliğinden geçmektedir. Ancak reflü olmaması için bir takım önlemler alınabilmektedir. Bunlar;

⦁ Bebeğin karnını doyurduktan sonra mutlaka gazının çıkarılması gerekmektedir.

⦁ Bebeğe çok fazla besin verilmemelidir. Az ve sık karnı doyurulmalıdır.

⦁ Yatarken mutlaka başının altına yastık koyulmalı ve başı biraz yüksek tutulmalıdır.

⦁ Bebeğin karnını doyurduktan sonra hemen uyutulmaması ve bir süre çok sarsılmaması gerekmektedir. Bebeğin karnı doyduktan sonra fazla sarsılması kusmasına neden olmaktadır. Bu da reflü olmasına neden olmaktadır.

⦁ Emziren annelerinde aldığı besinlere çok dikkat etmesi gerekmektedir. Annenin tükettiği besinler bebeğe geçtiğinden reflüye neden olan yiyeceklerin tüketilmemesi gerekmektedir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar