Adet Belirtileri Nelerdir

Adet Belirtileri

Adet genellikle 12-14 yaş arasında başlar ancak yaş aralığı 8-10 yaşa kadar inebilmektedir. Adet sırasında vajinadan kanama meydana gelir ve bu kanama yoğun olarak adetin ilk 2 günü gerçekleşir. Kanamanın ne kadar olacağı kişiden kişiye göre değişebilir. Aynı zamanda adet döngüsünün neden olduğu sancılar yine kişiden kişiye farklılıklar gösterebilmektedir. Adet döngüsünün başlamasından sonra geçen ilk 1-2 sene, vücudun adet döngüsüne tam olarak adapte olmasına kadar kanama ve ağrılar şiddetli olabilir. Bu dönemde adet düzensizlikleri daha sık görülmektedir. Genel olarak adet belirtileri arasında; alt karın bölgesinde yaşanan ağrılar, rahim kasılmaları nedeniyle meydana gelen sancılar ve adet sırasında kanama olarak sayılabilir. Ancak belirttiğim gibi ağrıların ve kanamanın yoğunluğu değişebilmektedir.
 Diğer Belirtileri
    Göğüslerin hassaslaşması
    Vücudun su tutması nedeniyle tartıda 1-2 kilo fazla
    İştah artması
    Baş ağrısı
    Huzursuzluk
    Nedensiz sinirlilik hali
    Terleme
    Konsantrasyon eksikliği
    Mide bulantısı
    Uyku bozukluğu
    Yorgunluk hali
    Rahim bölgesinde baskı
    Kas ve eklem ağrıları
    Düşük enerji
    Sivilceler
    Sırt ağrısı
Adet Değişiklikleri
Adet döngüsü ve yoğunluğu zaman zaman değişebilir. Örneğin adet döngüsü genellikle 28 gün olarak kabul edilir ancak bazen 21 ile 35 gün arasında değişebilmektedir. Yani normalden 1 hafta önce ya da 1 hafta sonra yaşanabilir. Ayrıca bazı dönemlerde kanamalar ve ağrılar hafifleyebilir ya da şiddetlenebilir. Bu değişiklikler hastalık, stres, seyahat, ilaç kullanımı, fazla kilo nedeniyle oluşmaktadır. Normal bir adet kanaması, ilk 2 günü yoğun olmakla birlikte 5 güne kadar sürebilir.
Düzenli olarak güç gerektiren spor yapıyorsanız adetin gecikmesi ya da yıl içinde 1-2 kez adet döngüsünün pas geçilmesi normal olarak kabul edilir. Ayrıca ilk 1-2 yıl adet döngüsünde atlamalar yaşanabilir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar