Yağlar Ve Yağların Özellikleri Nelerdir?

Yağ, canlıların temel organik bileşenlerinden biridir. İnsan vücuduna pek çok katkısı bulunmaktadır. Yağlar 2 gruba ayrılır.
Yağlar Ve Yağların Özellikleri Nelerdir?

Yağların Çeşitleri 

• Doymuş Yağlar; Bir yağ zincirinin içinde çift bağ yoksa buna doymuş yağ asitleri denir. Doymuş yağ asidi içeren yağlara da “ doymuş yağ” ismi verilir.

• Doymamış Yağlar; Bir yağ asidi içinde bir ya da birden fazla yağ asidi bulunuyorsa buna doymuş yağ asidi, doymuş yağ asidi içeren yağlara da “ doymamış yağ “ ismi verilir.

Oda sıcaklığında doymuş yağlar sıvı, doymamış yağlar katı halde bulunurlar. Örnek vermek gerekirse; tereyağı, margarin türü yağlar katı oldukları için doymuş yağ olarak adlandırılır.

Zeytinyağı, mısır yağı, çiçek yağı türü yağlar ise sıvı olduklarından doymamış yağ olarak adlandırılır. Yani, oda sıcaklığında doymuş yağlar katı, doymamış yağlar sıvı halde bulunurlar.

Yağlar uzun süren ve zor sindirilen besinlerdir. Diğer besinler gibi direkt kana veya hücrelere karışmazlar. Yağların sindirimi on iki parmak bağırsağında başlar, ince bağırsakta son bulur.

Yağların Özellikleri 

• Yağlar, vücudun başlıca enerji deposudur. Uzun süre aç kaldığımızda yağlardan güç alırız. Yalnız, yağlar geç sindirildiği için yağlardan önce enerji olarak karbonhidratları kullanırız.

• Vücudumuza fazla gelen yağlar deri altında depolanır. Bu depolanan yağlar sayesinde vücut ısımız kendisini korur.

•   Yağlar besin olarak kullanılır.

•   Yağlar enerji vermesi için kullanılır ve büyümeye yardımcı olurlar.

• Depolanan yağlar organları darbelere karşı korur. Depolanan yağlar sayesinde çok büyük darbe almadıkça kemikler ve eklemler zarar görmez.

• Yağlar, hormon üretiminde oldukça etkilidir.

Yağların birçok faydası vardır. Ancak aşırı tüketildiğinde obeziteye yol açar. Gereğinden az tüketildiğinde vücut zarar görebilir bu yüzden her şeyi olduğu gibi yağları da kararınca tüketmek en doğrusudur. Bu sebeplerle sevdiğiniz için aşırı yağ tüketiminden kaçının. Bazı insanlar zayıflamak istediklerinde ilk olarak menülerinden yağ ve yağlı yiyecekleri çıkartırlar.

Bu çok yanlış bir harekettir. Çünkü hayatımızdan yağı tamamen çıkarmak ciddi hastalıklara sebebiyet verebilir. Unutmayın, aşırı tüketilmedikçe yağlar düşmanınız değil, dostunuzdur.

Yorumlar

Popüler Yayınlar